Belize`i arheoloog andis «Indiana Jonesi» filmitegijad kohtusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull». Fotol Harrison Ford ja Shia LaBeouf (vasakul)
Kaader filmist «Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull». Fotol Harrison Ford ja Shia LaBeouf (vasakul) Foto: SCANPIX

Kesk-Ameerika riigi Belize`i arheoloog andis 2008. aasta menufilmi «Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull» tegijad kohtusse, kuna nad kasutasid filmi tegemiseks fakti, et sellest riigist varastati ligi sajand tagasi sealne rahvuslik aare – kristallpealuu.

Belize`i arheoloogiainstituudi juht Jaime Awe esitas hagi Illinoisi osariigi föderaalkohtusse, edastab Discovery News.

See tõsielu Indiana Jones andis Lucasfilmi, Walt Disney Company ja Paramount Picturesi kohtusse Belize´i rahva nimel.

Awe nõuab kristallpealuu tagastamist Belize´i, kust see viidi 88 aastat tagasi.

Belize`i arheoloogi sõnul varastas ebatavalise kolju Briti maadeuurija ja amatöörarheoloog F.A. Mitchell-Hedges, kui ta külastas 1920. aastate alguses Lubantuunis maiade linna varemeid.

Madeuurija tütar Anna Mitchell-Hedgesi sõnul leidis ta isa kristallkolju neid varemeid uurides. Mees viis kristallpealuu Suurbritanniasse. Pärast isa surma 1959. aastal eksponeeris tütar seda koljut.

Awe viitab oma hagis 1928. aasta seadusele, mis ei luba Belize´ist arheoloogilisi aardeid välja viia ilma valitsuse loata.

Awe sõnul kasutasid filmitegijad Mitchell-Hedgesi varguselugu ära Indiana Jonesi filmi tegemisel. Ta lisas, et tema ja Belize`i rahval on samuti õigus sellest filmist kasu saada ning nõuab rahvusliku aarde tagastamist.

«Lucasfilm ei esitanud kunagi palvet kasutada Mitchell-Hedgesi lugu. Belize ei ole seni «Indiana Jonesi» filmist saanud mitte mingit rahalist kasu,» selgitas arheoloog.

Asjatundjate sõnul ei pruugi see juhtum kunagi kohtusse jõuda, sest kristallpealuu vargust ei toimunud, vaid tegemist oli pettusega.

Anna Mitchell-Hedges on oma isa poolt leitud kristallkolju leidmise lugu mitmel korral muutnud.

Ajaloodokumentides seisab, et Mitchell-Hedges ostis selle kristallkolju antiigikaupmehe Sydney Burney käest 1933. aastal. Maadeuurija müüs selle võla katteks hiljem maha.

Ta tütar Anna Mitchell-Hedges ostis hiljem uuesti kolju ning leiutas maailmakuulsa loo, kuidas ta isa kummalise kolju džunglist kadunud linna varemetest leidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles