Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Pusa lõimib infovälja osakesi, värve ja mustreid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Pusa.
Pusa. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Pärnu kunstnike majas on avatud Pusa maalinäitus “Lõimumine”, kunstnik ise ütleb oma loomingu kohta, et lõimumist on maailmas igal pool ja tema näitus kujutab sellest imeväikest osa, mõnda niidikest suures kangas.


Naise eelmisest näitusest “Maa-alused ja maa pealsed” on möödas vaid aasta, maa-alused on oma maailma tagasi tõmbunud, piltide mõõtmed suurenenud, kuid maalidel rõõmustavad vaatajat endiselt kirevad värvid ja kaunid mustrid.



“Maa-alustest sai lõimumise teema alguse,” rääkis Pusa. “Tööd on suuremad, sest teemagi on laiem, peale selle tahtsin ise paremini näha, mida maalin.”



Kunstniku töödel säravad põhivärvidena erksad punane, kollane, sinine ja kuldne. Pusa meelest on just need kõige ilusamad ja selgemad, neile annab palju ehitada ja neist on kokku pandud ülejäänud maailma toonid.



“Tegelikult ongi maailm värviline ja kaunis, aga inimesed on liiga palju oma muredes kinni ega märka väikseid asju, näiteks oma toredaid lapsi ja nende avastamisrõõmu,” arvas Pusa. “Nii nagu suurt halli korrusmaja vaadates näeb mõni vaid halli maja, mitte tulesid selle akendes, ilusaid kardinad akende ees ja ehk lillepottegi aknalaual. Ka mina ei märka paljut, aga ma mõtlen selle peale ja otsin teadlikult ilusaid detaile.”



Pärnu linnagalerii kuraator Mari Kartau on näituse kohta kirjutanud, et kuigi Pusa töid on võrreldud lasteraamatuillustratsioonide ning dekoratiivtarbekunstiga, on kunstniku enda taotlused märksa sügavamad: ta kujutab sissevaateid universumi ülesehituse ja arengu süsteemidesse.



Lõim on kujundlik mõiste, mille abil ta võtab kokku kõikvõimalikud alusstruktuurid, mille peale ja abil olemist ehitatakse. Lõim on ühtaegu nii algosake, loomisprotsessi peamine trajektoor kui funktsioon, mille alusel protsessid toimuvad.



“Need on nagu energiat ja infot kandvad osakesed, lõime algus,” ütles Pusa oma maalidel hõljuvate võililleseemnete sarnaste pudemete kohta. “Nii kasvab lilleseemnest taim, kahest seemnest kaks taime ja ehk võivad nad kokku sattudes uue liigi tekitada.”



Maalimise kõrvalt on Pusa kirjutanud ja illustreerinud järjekordse lasteraamatu “Robot Leol on tähtis päev”, mis ilmus kirjastuses Päike ja Pilv.

Märksõnad

Tagasi üles