Gaidid–skaudid ootavad jüripäeva tähistama

Raavo Raadik
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa Skaudimaleva hundude esindus.
Pärnumaa Skaudimaleva hundude esindus. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Sel nädalavahetusel kogunevad Pärnusse jüripäeva tähistama üle 500 gaidi - skauti üle Eesti, reede õhtul süüdatakse Munamäel jürituli, pühapäeval võib jüripäva puhul linnas oodata ajutisi liikluskorralduse muutusigi.

Ürituse ühe korraldaja Tarmo Oidekivi sõnade järgi on jüripäeva tähistamine saanud Eesti skautidele-gaididele traditsiooniliseks kevadsuvise hooaja avamispeoks, viimati võõrustati Pärnus noori üle Eesti viis aastat tagasi.

"Seekordne gaidide-skautide kokkutulek Pärnus on seniolnutest kahtlemata üks suuremaid, tänavu võõrustame noori Tallinnast, Tartust, Narvast, Läänemaalt ja mujaltki Eestist," ütles Oidekivi.

Oidekivi sõnade järgi alustatakse jüripäeva tähistamist juba enne 23. aprilli, sest osavõtjad käivad koolis ja mitmepäevase noorteürituse korraldamine kesknädalal seetõttu keeruline. "Õppetöö on siiski esikohal, lõbutsemiseks jääb vaba aeg," nentis Oidekivi.

Linlased näevad Eestimaa gaide-skaute esmalt reedel, kui Munamäel süüdatakse jüripäevatuli, millega avatakse ametlikult gaidide-skautide kevadsuvine hooaeg.

Tulesüütamisele võivad kaasa elama tulla ka pärnakad, eriti on oodatud need noored, kes tunnevad huvi gaidide-skautide liikumise vastu. "Uued liikmed on alati teretulnud," lisas skaudijuht.

Laupäeval seevastu peavad noored Pärnus linnamatka, vanemad gaidid-skaudid läbivad kontrollpunkte peamiselt Jaansoni rajal, nooremad teevad ringi mööda linna ajaloolist bastionide rada.

"Kuigi suuremaid kollektiivseid liikumisi julgestavad helkurvestides saatjad, oleks tore, kui autojuhid oleksid laupäeval tavakohasest pisut ettevaatlikumad," tähendas Oidekivi.

Jüripäeva tähistamine kulmineerub Pärnus pühapäeval, kui hommikul kella kümne paiku marsitakse paraadsammul Noorteväljakult Rüütli platsile.

"Rüütli platsil peetakse pidulik miiting, osalejad annavad hundu või hellakse lubadusi, kindlasti on oodatud pealtvaatajad, sest tänavune üritus on korraldajatele, Pärnumaa gaididele-skautidele kõige töörohkem," sõnas Oidekivi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles