Mine vaata, kuidas alustasid filminduses Kilmi ja Raat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Öine navigatsioon»
Kaader filmist «Öine navigatsioon» Foto: promo

Teisipäeval, 4. detsembril kell 18 näidatakse Tallinna Kinomajas Jaak Kilmi ja Marko Raadi  tudengipõlve filme.  Sel aastal sai Eestis antava filmihariduse algusest 20 aastat.

Jaak Kilmi ja Marko Raat, praeguseks mõlemad tunnustatud režissöörid, on 1992. aastal alustanud filmiõppe esimeselt kursuselt, mida juhendas režissöör ja operaator Arvo Iho.

 Linastamisele tulevad  Marko Raadi filmid «McCulloc»(1995) ja «Öine navigatsioon»(1999) ning Jaak Kilmi filmid «Ta-ram ta-tam»(1995) ja «Külla tuli»(1998).

18-minutilises Marko Raadi  filmis «McCulloc»mängib autor õudusfilmi elementidega, siin on tunda ka  sürrealismi ja Antonin Artaud julmuseteatri mõjutusi. Filmis  mängib peaosa hilisem ekraanilegend Taavi Eelmaa. «Öine navigatsioon»on romantiline draama, kus rõhutatult katkendlik jutustamisviis aimab järele vaba mõtte uitamist ning  muinasjutulised keskkonnad võimendavad arhetüüpseid hirme ja ihasid.

Osades Pille Vassar, Kaido Veermäe,  Signe Lomp, Kristel Sarnet, Taavi Teplenkov,  Jan Uuspõld ja Väino Laes. Filmi kestus on 28 minutit.  Jaak Kilmi 40-minutiline film «Külla tuli»räägib dekadentliku noormehe romantikaotsingulisest pöördumisest maale - keskkonda, kus tegelikkuses valitseb põud, tuleoht, vägivald, higi, veri ja vaht. Stsenaariumi on kirjutanud Jaak Kilmi, Andres Maimik ja René Reinumägi, osades näeme René Reinumäge, Pille Lukinit, Robert Gutmani, Liina Tennossaart, Kalju Orrot jt. «Ta-ram ta-ram» on absurdihõnguline lugu ärimehest, kes on trammis magama jäänud ja leiab end ärgates trammidepoost. Sealt välja pääseda pole aga sugugi lihtne. Osades Tarmo Männard, Tarvo Sõmer, Jaanus Orgulas, Lembit Anton. Filmi pikkus on 20 minutit.

 Pärast linastust toimub kohtumine filmide autoritega.  Sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles