Indoneesiast leiti ohustatud orangutane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesiast leiti ohustatud orangutane
Indoneesiast leiti ohustatud orangutane Foto: AFP / Scanpix

USA organisatsiooni The Nature Conservancy teadlased leidsid Indoneesiast Borneo saarel asuvast Sangkulirangi metsast senitundmatu orangutanide populatsiooni.

Looduskaitsjate arvates võib selles populatsioonis olla umbes 2000 orangutani, kirjutab STT.

Uurijate sõnul on see leid tähtis, kuna orangutanid (Pongo pygmaeus) on üks ohustatumaid liike.

Teadlaste kinnitusel leidsid nad eest 219 orangutanide pesa.

«Me ei oska täpselt öelda, kui palju loomi sellesse gruppi kuulub, kuid märgid näitavad, et neid võib olla kuskil 1000 – 2000 ringis,» selgitas ökoloog Erik Meijard.

Maijard jätkas, et suur populatsioon võis tekkida pärast seda, kui 1990. aastate lõpu tulekahju hävitas suure osa orangutanide elupiirkonnast ja nad olid selle tõttu sunnitud väiksemale elukõlblikule alale kolima.

Veel 20. sajandi alguses leidus orangutane terves Kagu-Aasias. Praegu arvatakse neid alles olevat 50 000 – 60 000 isendit, kellest 90 protsenti elab Indoneesias ja ülejäänud väike osa Malaisias.

Orangutanide arukust vähendab nende elualaks olevate vihmametsade maharaiumine kui ka põletamine, rajamaks palmiistandusi.

Orangutanid  on Kagu-Aasia ürgmetsades elavad ruuge karvaga inimahvid. Isase pikkus 1,5 – 1,8 meetrit, käte siruulatus 2,25 meetrit. Emane väiksem. Elab puude otsas, maapinnale tuleb harva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles