Endised kurjategijad kuulutasid heroiinile sõja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud heroiin
Konfiskeeritud heroiin Foto: Reuters / Scanpix

Venemaal Jekaterinburgis võttis organisatsioon «Linn ilma narkootikumideta» ohjad oma kätte, võitlemaks seda linna vaevava heroiiniprobleemiga.

Jekaterinburgi peetakse Kesk-Aasia narkotee ristumiskohaks ning seda on seal näha igal sammul, kirjutab STT.

Narkootikumidele sõja kuulutanud organisatsioon tegutseb ka ise tihtipeale seaduse piirimail ja selle juhid on endised kurjategijad.

See organisatsioon peab oma suurimaks saavutuseks võõrutuskliiniku rajamist. Selles kliinikus ravil olevaid patsiente ei poputata, vaid keelust üleastumise korral ootab neid ees vesi, leib ja käerauad.

«Linn ilma narkootikumideta» juhid ei ole just eeskujulikud kodanikud ja nii mõnelgi neist on kuritegelik minevik – näiteks relvastatud rööv ja narkokuriteod.

Kuid see organisatsioon on saavutanud ametivõimudega kokkuleppe. Organisatsioon võtab vastu ka anonüümseid vihjeid narkokaubanduse kohta ja edastab neid miilitsale. Ka tehakse heroiini valeoste. Kogu sündmus lindistatakse ning antakse korrakaitsjatele uurimiseks.

«Narkoprobleem nõuab karmide võtete kasutamist,» selgitas üks tundmatuks jääda soovinud liige.

Jekaterinburg on Venemaa üks narkokeskustest. Afganistanis toodetud oopiumist tehakse Tadžikistanis heroiini. Sealt tuuakse see narkootikum läbi Kasahstani Venemaale, eelkõige Jekaterinburgi. Sealt liigub heroiin lääne suunas – Moskvasse ja Peterburi, kust see suunatakse Lääne-Euroopasse.

Narkokullerid on enamjaolt tadžikid, kes toovad heroiini üle piiri oma kehasse peidetult.

Venemaa seaduste kohaselt võib narkootikumide smugeldamise eest saada 8 – 20 aasta pikkuse vangistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles