Ugalas esietendub ungari klassiku näidend

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Kaljujärv Ugalas esietenduvas näidendis «Küünlad põlevad lõpuni».
Hannes Kaljujärv Ugalas esietenduvas näidendis «Küünlad põlevad lõpuni». Foto: Jaanus Laagriküll

11. aprillil esietendub Ugalas Sándor Márai romaani «Küünlad põlevad lõpuni» põhjal valminud lavastus. 


1942. aastal romaani «Küünlad põlevad lõpuni» avaldanud 42-aastane Sándor Márai kirjutas end selle teosega ungari kirjanduse absoluutsesse tippu.

Elu lõpuni ungarlaseks jäänud Sándor Márai oli sunnitud kodumaalt lahkuma ning elama pikka aega USA-s. Olles kaotanud kõik lähedased, lõpetas ta 87-aastaselt oma elu. Márai ei näinud oma loomingu taasavastamist ega kogenud uut triumfi.

2006. aastal lavastati Londonis Christopher Hamptoni dramatiseering romaanist «Küünlad põlevad lõpuni» Jeremy Ironsiga peaosas.

Nüüd (11. aprillil, Sándor Márai sünnipäeval), jõuab see Indrek Sammuli käe all lavale ka Ugalas.

Soodsad kokkusattumised

Kahe eaka mehe kohtumine on täis traagilisi minevikuvarje ning kantud peategelase, aadlisoost kindrali Henriku soovist teada saada tõde ja omaenese süü suurust. Nelikümmend üks aastat on möödas, enne kui muusikust noorpõlvesõber Konrád teda taas külastab. Kahe mehe vestlus areneb nagu põnevusromaan, tuues kild killu haaval ilmsiks seni varjul olnud saladused.

Lavastaja Indrek Sammulit haarab see, kuidas kirjanik üldinimlikke teemasid lahkab ja tõlgendab.

«Mis on sõprus ja kust algab patt? Kas tegu on patt? Kust sai alguse tegu põhjustanud mõte? Isegi kurjategija võib oma südames puhtaks jääda - kõik sõltub teo põhjusest.

Muidugi on tähtsal kohal armastus, mis käivitab mõtted, paneb tegutsema, viib elu edasi,» arutleb ta, lisades, et kunagi tuleb paratamatult päev, mil sa seisad kõigi oma elu küsimustega silmitsi ning pead neile ausalt vastama, sest sul lihtsalt pole enam kuhugi põgeneda.

Võimas tekst

Sándor Márai tekst on võimas ja täis pingeid. Hannes Kaljujärv on võimas näitleja. Sellest kohtumisest võib oodata teatrisündmust.

Kaljujärv ise on ajal, mil proovid veel käivad, täis kõhklusi.

«Loodan, et etendus ei ole liiga pikk. Tänapäevases maailmas viimaks on... Aga laval ei ole ju tänapäevane maailm, need on möödunud sajandi neljakümnendad aastad. Asi on süvenemises. Kui inimene ei jõua süveneda kaks korda viiskümmend minutit, no mida me siis muretseme?» rahuneb ta lõpuks.
Natukese aja pärast ütleb aga, et tegelikult muretseb ta küll: «Ma pean nii mängima, et pinge ei kao.»

Lisaks Vanemuisest külalisnäitlejana osalevale Hannes Kaljujärvele teevad kaasa Arvi Mägi ja Vilma Luik. Lavastuse kunstnik on Jaanus Laagriküll, muusikaline kujundaja Peeter Konovalov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles