Briti koolilapsed teesklevad rumalust, et neid ei kiusataks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiusamine.
Kiusamine. Foto: SCANPIX

Suurbritannias kiusamise vastas organisatsiooni Anti-Bullying Alliance (ABA) avalikustatud raportis seisab, et Briti koolilapsed teesklevad rumalust, et neid ei kiusataks.

Iga neljas laps on loobunud kiusamise tõttu harrastusest ning ligi pooled teevad end koolis rumalamaks kui nad tegelikult on, edastab BBC.

ABA selle aasta teemaks on, kuidas kiusamise kartus ei lase lastel nende eeldusi ja oskusi arendada.

Küsitluses osalenud 11- 16-aastastest lastest rohkem kui neljandik loobus neile meeldivast harrastusest, kuna selle tõttu neid kiusatakse.

Lastest 49,5 protsenti ehk ligi pooled peidavad oma oskusi koolis, kuna neid kiusatakse nende tõttu.

Loodusainetes ei näidanud oma tegelikke oskusi iga kümnes. Tüdrukutest peidab oma teadmisi üle poole ehk 53 protsenti. Tüdrukud teevad seda eriti siis, kui nad on andekad matemaatikas või muudes rohkem poistega seostatavates ainetes.

Kuigi televisioonis on palju lastele mõeldud teadus- ja matemaatilisi mänge, kardavad paljud lapsed oma oskuste poolest teistest eristuda  või väga edukad olla.

Iga kümnes laps loobus laulmisest, umbes sama palju tantsimisest ja näiteringis osalemisest, kuna neid kiusati selle tõttu.

Organisatsiooni ABA juht Ross Hendry sõnul on tahtlik oma võimete ja oskuste varjamine ohtlik.

«Kiusamine aeglustab laste arengut ja võib hävitada nende tuleviku,» tõdes Hendry.

Küsitluses osales 1042 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles