Õigeusklikust naisest sai moslem ja enesetaputerrorist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigeusklikust naisest sai moslem ja enesetaputerrorist
Õigeusklikust naisest sai moslem ja enesetaputerrorist Foto: SCANPIX

Venemaal Dagestanis elanud Aminat Kurbanova kasvas üles vene õigeusklikuna, kuid temast sai hiljem moslem ja enesetaputerrorist.

Üheksa aastat tagasi abiellus ta teatrikoolis kohatud mehe Marat Kurbanoviga, edastab Daily Mail.

2007. aastal sai temast moslem ja kolm kuud tagasi sisenes ta moslemivaimuliku majja, kandes oma keha ümber pommi. Ta lasi end õhku ning tappis lisaks endale veel seitse inimest.

See juhtum šokeeris Venemaad, kuid 29-aastase naise ema Vera Saprigina sõnul oli ta tütar hea inimene, mitte koletis.

Enesetaputerroristiks hakanud naine kasvas üles Mahhatškalas ning pääses teatrikooli.

2003. aastal ta abiellus ning kaks aastat hiljem tõi ta tütar Malika ilmale.

2006. aastal tutvustas mehe vend neile islami usku ning aasta hiljem said neist moslemid.

«Ta ütles, et on leidnud oma õige religiooni. Siis nad loobusid teatrist, kuna näitlemist ja tantsimist peetakse islamiga mitte kokku sobivaks,» sõnas naise ema.

Marat Kurbanovi venna tapsid politseinikud ta elukoha läbiotsimisel. Marat põgenes ja ei tulnud tagasi. Arvati, et ta liitus kohalike äärmusislamistidega, et kätte maksta.

12 kuud hiljem aga sai Marat Kurbanov surma, kui ta ei peatanud oma autot läbiotsimiseks. Politsei lasi ta maha.

Pärast seda olevat Aminat Kurbanova öelnud, et ta oleks tahtnud hukkuda koos oma mehega.

Siis kadus Marati teine vend Ali, kes oli sportlane ja elas Moskvas. Ta jäi kadunuks, kui oli Dagestanis puhkusel.

Kurbanova elatas end mosleminaiste riiete õmblemisega ja ta süvenes islamisse. Naine hakkas kohalikele korrakaitsjatele huvi pakkuma. Politsei kuulas teda seoses ta mehe surmaga üle ning ka ta kodu otsiti läbi.

Siis abiellus ta oma tuttavaga Timur Kurbamagomedoviga, kuid see abielu jäi väga lühikeseks. Selle aasta märtsis saatis ta oma emale sõnumi, et ta kardab enda piinamist.

Kurbanova langetas otsuse hakata enesetaputerroristiks. Ta suudles oma tütart hüvastijätuks, läks 74-aastase šeik Said Atsajevi koju ning lasi end seal õhku. Lisaks pereliikmetele hukkus ka seal oma isal külas olnud 12-aastane poiss.

Sugulased püüdsid tütar Malika eest ema surma varjata, kuid last hakati koolis narrima, et ta ema oli enesetaputerrorist ning ta ema pead näidati televisioonis.

Dagestanis on viimase kahe aasta jooksul elu kaotanud vähemalt 12 islamivaimulikku. Naine võis Atsajevit rünnata, kuna ta oli mõõduka islami pooldaja.

Kurbanova sugulaste sõnul küsib tütar Malika tihti oma vanemate kohta ja ta tahab teada, kas ta pärast surma saab taevas nendega kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles