Maailma kõige suurema jalgade arvuga olendil on 750 jalga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illacme plenipes
Illacme plenipes Foto: SCANPIX

Californiast Räniorust leiti maailma kõige suurema jalgade arvuga olend. Tegemist on tuhatjalgsete hulka kuulujaga, kellel on 750 jalga.

See liik tehti kindlaks juba 1928. aastal ning sai nimeks Illacme plenipes, kuid selle liigi esindajate kohta oli nii vähe teada, et seda liiki peeti väljasurnuks, edastab National Geographic.

Arizona ülikooli entomoloog Paul Marek leidis sellised nüüd Räniorust. Tegemist oli kolme sentimeetri pikkuste isenditega.

Marek ja ta kolleegid andsid selle hulkjalgse kohta täpse teadusliku kirjelduse, kaasa arvatud, milline on ta anatoomia.

Illacme plenipes emastel on kuni 750 jalga, isastel aga rohkem kui 550 jalga.

Marek alustas hulkjalgsete uurimisega 2005. aastal, otsides nimetatud liigi esindajaid San Francisco lähedalt 7,3 ruutkilomeetri suuruselt alalt.

Kolme aasta jooksul leidsid Marek ja ta kolleegid 17 isendit.

Need artropoodid elavad tavaliselt maapinnas ning nende jalgadel on selle tõttu küünised. Mareki ja ta kolleegide sõnul aitavad need Illacme plenipes liigi esindajatel edasi liikuda ja kivimitest haarata.

Teine kummaline anatoomiline iseärasus on massiivne «antenn», mille abil need olendid keskkonda tunnetavad. Nende keha on läbipaistev ning karvad toodavad siidniiti, mis kaitseb keha.

Võrreldes teiste tuhatjalgsetega, on nimetatud liigi esindaja suu sellise kujuga, mis võimaldab taimeosi hammustada ja närida.

Mareki sõnul on Illacme plenipes liigi esindajatel vähemalt üks asi teiste tuhatjalgsetega sarnane – nimi.

Ei ole teada tuhatjalgset, kellel tegelikult oleks tuhat jalga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles