Teadlased tegid kindlaks meeste monogaamia hormooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased tegid kindlaks meeste monogaamia hormooni
Teadlased tegid kindlaks meeste monogaamia hormooni Foto: SCANPIX

Saksamaa Bonni ülikooli teadlased tegid kindlaks meeste monogaamia hormooni, mis paneb mehed ühele naisele truuks jääma.

Uuringus keskenduti oksütotsiinile, mida tuntakse ka kui erutus- ja armastustunde hormooni, edastab heraldscotland.com.

Hormooni oksütotsiin leidub nii meeste kui naiste organismis. Seda tekib seksi, seksuaalse erutuse, armastus- ja usaldustunde ajal.

Suur kogus oksütotsiini tekib sünnitava naise organismis. See hormoon käivitab ka rinnapiima tootmise ning aitab tekitada ema ja lapse vahelist sidet.

Saksamaa teadlased leidsid katsealuste meeste, kes olid abielus, organismist seda hormooni suures koguses. Need mehed olid pühendunud suhtele ega lasknud end teistest naistest häirida.

Nende meestega tehti katse, milles neile anti platseebot. Ka siis ei tundunud nad atraktiivsete võõraste naiste vastu huvi.

Samas aga ei kehti see vallaliste meeste kohta.

«Varem on seda uuritud preeria-uruhiirte (Microtus ochrogaster) juures. Uuring näitas, et oksütotsiin muutis nad monogaamseks ja truuks. Nüüd oleme saanud kinnituse, et see kehtib ka inimeste puhul,» sõnasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles