Vaiksest ookeanist leiti lüürat meenutav lihasööja käsn

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaiksest ookeanist leiti ebatavaline lihasööja käsn
Vaiksest ookeanist leiti ebatavaline lihasööja käsn Foto: SCANPIX

USA Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) teadlastemeeskond leidis ookeanipõhja uurides uut liiki lihatoidulise käsna, mis oma välimuselt meenutab harfi, lüürat või kandelaabrit.

Leid tehti California põhjaranniku juurest, edastab Daily Mail.

Uus liik sai nimeks Chondrocladia lyra ehk lüüra käsn, kuna ta kehakuju meenutab muusikainstrumenti. Käsnad leiti 3300 – 3500 meetri sügavuselt.

Lonny Lundsteni juhitud meeskond võttis uuringuteks kaks uut liiki käsna ning tegi kümnest sellisest video.

Need käsnad toituvad väikestest koorikloomadest.  

Teadlased oletavad, et merepõhjas elavad Chondrocladia lyra liigi esindajad arenesid evolutsiooni käigus selliseks, et neil oleks lihtsam toitu kätte saada.

Tavapäraselt toituvad käsnad bakteritest ja orgaanilisest materjalist, mille nad saavad kätte merevett läbi oma keha filtreerides.

Eelmine lihasööjast käsna esindaja leiti natuke vähem kui 20 aastat tagasi. Siis oli tegemist esimese karnivoorse käsnaleiuga.

«Chondrocladia lyra on suurepärane näide adaptsioonist, mis aitavad väga keerulistes tingimustes elavatel loomadel ellu jääda,» selgitasid teadlased.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles