USA esimene poliitiline seksiskandaal lõppes duelli ja surmaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Hamilton
Alexander Hamilton Foto: Wikipedia.org

Pragune USA seksiskandaal, mis on seotud Luure Keskagentuuri eksjuhi, kindral David Petrause`i, ta armukese Paula Broadwelli ning kolleegi John Alleniga, kahvatub selle kõrval, mis leidis USAs aset üle 200 aasta tagasi.

1790. aastatel oli Alexander Hamilton USA üks mõjuvõimsamaid poliitikuid oma mentori George Washingtoni ja vaenlase Thomas Jeffersoni kõrval, edastab Yahoo News.

Hamiltonil tekkis salasuhe Maria Raynoldsi nimelise naisega. Hamiltoni skandaalis olid olemas kõik elemendid, mis on ka Petrause`i skandaalis: petmine, skandaalne kirjavahetus ja tagasiastumine.

Kuid Hamiltonil oli ka sellist, mis Petaruse`i juhtumi puhul puudub: väljapressimine, duell ning kahe tulevase USA presidendi Thomas Jeffersoni ja James Monroe võtmeroll juhtunus.

Hamilton kaotas elu 1804. aastal advokaadi ja USA presidendi Thomas Jeffersoni asepresidendi Aaron Burri käe läbi. Burr ja Hamilton olid poliitilised vastased.

Hamilton oli agressiivne poliitik ning selle tõttu oli tal palju vaenlasi. Hamilton rajas USAs esimese poliitilise partei – föderalistide partei ning tal tekkis konflikt oma partei teiste juhtide kui ka Thomas Jeffersoni ja tema pooldajatega.

Hamiltonist sai 1789. aastal USA esimene rahandusminister ning president George Washingtoni kõige usaldusväärsem nõunik. Kuid 1795. aastal astus ta tagasi ning jätkas New Yorgis karjääri advokaadina.

Kuid Hamiltonil oli saladus. Hamiltonil tekkis 1791. aastal suhe Philadephiast pärit Maria Reynoldsiga. Naine soovis oma vägivaldse abikaasa maha jätta ja New Yorki kolida.

Hamilton ei teadnud, et Reynoldsi mehel oli nende afäär teada. James Raynolds hakkas abielus olnud Hamiltonilt raha välja pressima, muidu oleks ta mehe ja tema naise suhte paljastanud.

James Raynolds jäi finantsvõltsingutega vahele ning ta paljastas Hamiltoni 1792. aastal. Hamilton tunnistas suhte üles ning andis kongressi liikmetele tema ja naise kirjavahetuse. Kirjad aga  näitasid, et Hamilton ei olnud seotud James Raynoldsi rahaskandaaliga.

Kirjad jõudsid lõpuks esindajatekoja ametniku John Beckely kätte, kes pidi need pitseerima. Viis aastat hiljem, 1797 Beckely vallandati ning ta tõi kompromiteerivad kirjad avalikkuse ette. Need jõudsid Philapdelphias tabloidi välja andnud James Callederini.

Hamilton esitas ametliku avalduse, et ta ei tea neist kirjadest midagi samas aga küsis esindajatekojast, miks need kirjad avalikusse jõudsid.

Hamilton vastas olukorrale sellega, et avaldas veelgi oma kirjavahetust, kaasa arvatud 50 kirja Maria Reynoldsilt, kaaspoliitikutelt ning ka duelliähvarduse vastastelt.

Hamiltoni ja ta armukese afäär lõppes sellega, et mees säilitas oma poliitikukarjääri. Samas aga sai temast vaid föderalistide partei telgitaguses tegutseja. Temast ei saanud kunagi presidenti.

USA ajaloolased on esitanud küsimuse, mis mängu Hamilton ikkagi mängis. Oletatakse, et osava poliitikuna üsna mitmekihilist, sest osa kirju olid võltsingud. Nende seas oli ka paber, mis tõendas rahaafääris tema süütust. Samas aga ei suutnud ta hoiduda duellist, mis nõudis ta elu.

Alexander Hamilton suri üsna noorena - 49-aastasena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles