Näitus juhib tähelepanu rahvakultuuri väärtustamisele

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahvusraamatukogus saab vaadata kunstiteadlase Jüri Kuuskemaa abiga valminud rahvakunsti näitust.
Eesti Rahvusraamatukogus saab vaadata kunstiteadlase Jüri Kuuskemaa abiga valminud rahvakunsti näitust. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Tallinna ülikooli tööõpetuse osakond koostöös Aet ja Jüri Kuuskemaaga ootab esemelise rahvakultuuri austajaid alates 13. aprillist Eesti rahvusraamatukogu kuuenda korruse galeriisse eheda rahvakunsti ja selle alusel loodud üliõpilastööde ühisnäitusele "Veimevaka jälgedes".

Kõrvuti on nähtaval ideede algallikad: autentne vanavara Kuuskemaade erakogust ja nendest inspireeritud kavandid ning väljundid tudengite loovtöödena.

Ettevõtmise eesmärk on rahvakunsti tunnustamine hariduse osana, mis leiaks tähelepanu ja mõistmist ning jõuaks enam kasutusse tänapäevases omaloomingus.

Samuti soov pakkuda Tallinna ülikooli üliõpilastele võimalust eesti rahvakultuuri väärtustamiseks, selle arendamiseks ja seeläbi rahvusliku ning kultuurilise identiteedi hoidmiseks; tutvustada neile eesti esemelise kultuuri lugu, seostades seda käsitööõpetajaks õppijate rahvakunstist inspireeritud isiklikke nägemusi kajastavate loometöödega.

Projektiga on seotud ligi 40 üliõpilast TLÜ tööõpetuse osakonna käsitöö ja kodunduse erialalt. Projekttööde juhendajad on Tallinna ülikooli õppejõud Juta Piirlaid ja Tiia Artla.

"Tänapäeval puutuvad Tallinna ülikooli üliõpilased väljaspool muuseume eheda originaaletnograafiaga harva kokku, 2008. aasta augustikuus avanes selleks aga Kuuskemaade lahkel loal ja kaasabil suurepärane võimalus," tutvustas projekti Tiia Artla. "Aet ja Jüri Kuuskemaa on suutnud erakogu näol säilitada ja jätkata seda, millega alustas omal ajal Aet Kuuskemaa ema tekstiilikunstnik Elgi Reemets - kollektsioneerida ja talletada meie esivanemate esemelist loomingut. Üliõpilaste vaatenurgast pean väga väärtuslikuks asjaolu, et nad said loengulises vormis galeriis kuulata ajaloolase Jüri Kuuskemaa ja tema abikaasa Aet Kuuskemaa ülevaateid erakogu nn originaalide kogumise taustast."

„Veimevaka" projekti raames valminud esemeid, rahvakunsti originaalesemeid ning üliõpilaste kavandeid saab näha näitusel Eesti rahvusraamatukogu kuuenda korruse galeriis 13. aprillist 13. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles