42 valgusaasta kauguselt avastati super-Maa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
42 valgusaasta kauguselt leiti super-Maa
42 valgusaasta kauguselt leiti super-Maa Foto: SCANPIX

Astronoomid leidsid potentsiaalse eluks kõlbliku planeedi, mis ei asu Maast just väga kaugel.

Tähe HD 40307 süsteemis avastati esialgu kolm planeeti, kuid kõik nad on oma tähele siiski liiga lähedal, et nende pinnal võiks vett olla, edastab BBC.

Nüüd leiti veel selles süsteemis kolm planeeti, millest üks on niinimetatud super-Maa, mille mass on meie planeedi massist seitse korda suurem.

See planeet sai tähistuse HD 40307g ning selle orbiit on sarnane Veenuse orbiidiga. Planeedil kulub oma tähe ümber tiiru tegemiseks 198 päeva. Teadlaste sõnul tabab seda planeeti 38 protsendi võrra vähem kiirgust kui Maad ning selle tõttu on üsna tõenäoline, et seal võib olla pinnavett. Samuti võib planeedi ümber olla stabiilne atmosfäär.

Leitud tähesüsteem asub Maalija (Pictoris) tähtkujus.

Teadlaste sõnul asub see planeet oma tähest parajal kaugusel, et selle pinnal võiks vett olla.

Edasised uuringud peaksid näitama, kas oletused vastavad tõele.

Nüüdseks on leitud rohkem kui 800 meie Päikesesüsteemi välist planeeti ehk eksoplaneeti.

Astronoomide sõnul on vaid aja küsimus, millal nad «Maa 2.0» kindlaks teevad. See planeet võib olla meie Maaga väga sarnane või siis täpne koopia.

Täht HD 40307 ei ole väga meie Päikese moodi, see on väiksem ja jahedam.

Teadlaste otsinguprojekt kannab nime Rocky Planets Around Cool Stars (Ropacs).

Astronoomid kasutasid eksoplaneetide leidmiseks Tšiilis La Sillas asuva Euroopa Lõunaobservatooriumi Harps spektograaf instrumenti.

Harps ei näita otseselt planeete, vaid punanihet või sininihet, mille abil saab tähtekiirguse muutust ja seega asukohta kindlaks määrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles