Kuidas tulla toime orkaaniga? Kuidas oleks tuumaplahvatusega?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaplahvatus. Pilt on illustratiivne
Tuumaplahvatus. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

USA idarannikut tabas möödunud nädalal orkaan Sandy, mis tekitas laialdast kahju ning hävitustööd 50 miljardi dollari eest.

Pärast seda on internetis hakatud pakkuma ideid, kuidas orkaane tõrjuda, edastab foxnews.com.

Üheks populaarsemaks on tuumapommi kasutamine, kuid asjatundjate sõnul tekitaks see rohkem kahju kui kasu.

USA ookeani ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) esindajad kritiseerisid tuumapommi ideed.

«Lisaks tõsiasjale, et tuumapomm ei mõjuta orkaani, tooks see tõrjumisviis kaasa radioaktiivsuse, mis tuultega leviks laiale alale ja tekitaks keskkonnakatastroofi,» tõdes NOAA meteoroloog Chris Landsea.

Landsea lisas, et orkaanist vabaneb tavaliselt niis suur kogus soojusenergiat, et praegu inimkonna kasutuses olev energia on vaid viiendik orkaani energiast.

Orkaani soojusenergiast kümme protsenti muutub mehhaaniliseks energiaks.

«Inimkonna kasutuses olevad energiavarud on sarnased orkaani mehhaanilisele energiale, kuid inimkonna energiavarude suunamine kuhugi mereavarustesse oleks keeruline. Orkaani tõrjumiseks toore jõu kasutamine ei ole just paljulubav,» tõdes Landsea.

Orkaanide taltsutamine tuumaplahvatuse abil ei õnnestu ka selle tõttu, et plahvatus ei tõsta õhurõhku, mis aitaks suuri õhumasse suunata orkaanide peale.

«Viienda kategooria orkaani muutmist teise kategooria orkaaniks nõuaks orkaani igale ruutmeetrile suure koguse õhumassi suunamist. Seda ei ole lihtsalt võimalik teha,» selgitas asjatundja.

Atlandi ookeanil on orkaanihooajal keskmiselt 80 troopilist tormi, millest vaid viiest võib saada orkaan. Kuna troopilise madalrõhkkonna arenemist orkaaniks ei saa ette ennustada, siis orkaani tõrjumine tuumaplahvatuse abil on mõttetu.

Landsea muigas, et kui seda siiski tahetakse teha, siis tuleks kogu Maal mitu korda aastas energiakatkestus teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles