Austraallanna on elanud 60 aastat «raudkopsudega»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraallanna on elanud 60 aastat «raudkopsudega»
Austraallanna on elanud 60 aastat «raudkopsudega» Foto: Wikipedia.org

Austraalias Melbourne`is on üks naine elanud 60 aastat spetsiaalse hingamisaparaadi ehk «raudkopsudega».

Praegu 82-aastane June Middleton haigestus lastehalvatusse 22-aastasena ja alates sellest ajast on tal hingamisaparaat, kirjutab mtv3.fi.

Middletoni käed ja jalad on halvatud. Naine on kantud Guinnessi rekordite raamatusse, kui kõige kauem hingamisaparaati kasutanud inimene.

Middletoni üks lemmiktegevusi on jälgida oma labradori Angelit.

«Talle meeldib, kui ta pääseb koos oma koeraga mere äärde, St. Kilda rannale. Angel saab seal joosta ja talle visatud keppi tuua. June naudib käike värskesse õhku,» sõnas Middletoni hooldaja Robyn Gamilis.

Niinimetatud raudsed kopsud ehk tankrespiraatori ehitas 1929. aastal ameeriklane Philip Drinker.

«Raudsete kopsude» puhul suletakse patsient kambrisse, kus  pumpade abil on õhurõhku võimalik muuta. Kui kambri rõhk langeb alla rindkeresisese rõhu, siis kopsud paisuvad ja toimub sissehingamine. Kui rõhk läheb suuremaks, kui see rindkeresiseselt on, siis toimub väljahingamine.

1940. ja 1950. aastatel oli maailmas mitu laiaulatuslikku lastehalvatuse ehk poliomüeliidi puhangut.

Niinimetatud raudsed kopsud päästsid paljude haigestunute elu. Raskematel juhtudel ei olnud patsient võimeline iseseisvalt hingama ning sai siis abi sellest aparaadist.

«Raudkopsud» aitasid haigestunu kriitilisest perioodist üle ja tal oli võimalus ellu jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles