Unusta paks nahk, krokodillid on väga tundlikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unusta paks nahk, krokodillid on väga tundlikud
Unusta paks nahk, krokodillid on väga tundlikud Foto: SCANPIX

USAs Nashville`is Vanderbilti ülikoolis tehtud uuring näitas, et hoolimata krokodillide paksust nahast, on need loomad tegelikult väga tundlikud.

Krokodillide ja alligaatorite keha katavad tugevad sarvplaadid, mis ei ole  kuigivõrd muutunud eelajaloolisest ajast, edastab Daily Mail.

Neid loomi peetakse paksunahaliseks ja tundetuks, kuid uus uuring lükkas selle ümber.

Krokodillidega tehtud katse näitas, et kui vajutada nende kehal heledama värvusega punkte, siis on nende loomade keha tundlikum kui näiteks inimsõrmede otsad.

«Me ei oodanud, et krokodillide keha on tundlik, sest need loomad on paksude sarvplaatidega kaetud,» lausus uurija Duncan Leitch.

Need heledamad laigud on krokodillidel lisa tundeorganid.

Teadlased oletavad, et kehal olevate tundlikest paikadest eralduva õlise sekreedi abil hoiavad krokodillid end puhtad, samuti tunnetavad nad nende abil elektrivälja, magnetvälja, vee soolsust ja vibratsioone.

2002. aastal tegid teadlased alligaatoritega katse, pannes nad tumendatud akvaariumisse. Katses pöördusid krokodillid veesulina suunas hoolimata sellest, et nende kuulmist segas valge müra.

«See katse pani meid neid loomi edasi uurima. Krokodillide kehal olevad tundlikud punktid ei ole lihtsalt veesulina tajumiseks,» selgita teadlane.

Teadlased uurisid neid tundlikke punkte ja nende närviühendusi Ameerika alligaatoritel ja Niiluse krokodillidel. Leiti, et need tundepunktid olid ühenduses ajuga kolmiknärvi kaudu. Kolmiknärv on kraniaalnärv ehk peaajuga seotud närv.

Leitchi sõnul sisaldavad tundlikud punktid närve, mis reageerivad vajutamisele ja vibratsioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles