Galerii: Katatonia kontsert Rock Cafes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval, 6. novembril esines Rock Cafés Eestis paljude raskemuusika fännide poolt armastatud ansambel KATATONIA. Tallinna kontsert leidis aset Rootsi bändi uue stuudioalbumi Euroopa turnee raames.

Katatonia uus kauamängiv «Dead End Kings» nägi ilmavalgust 27. augustil ning muusikud ise nimetavad materjali bändi seni kõige ambitsioonikamaks ja liigutavamaks.

«Uus plaat räägib inimese mõistuse koridoridest, kust ei ole tagasiteed. Nendes käikudes oled alati kuningas või kuninganna ning seda enda seaduste järgi, isegi tupikus olles. Kanna oma koormat uhkusega. See on see, mida me teeme - juba teist aastakümmet järjest. Kuningad, sest me usume sellesse, mida me loome, iseenda häirivasse usku,» rääkis ansambli laulja Jonas Renkse.

Katatonia üheksas stuudioalbum esitab ümberlükkamatu tõenduse bändi peatumatust artistlikust liikumisest

«See album liigub mitme erineva muusikažanri vahel, kuid jääb siiski eristatavaks Katatonia kaubamärgi all. Me oleme kõndinud õhukesel jääl, katsetades, milline on parim lahendus mitte ennast korrata, kuid vältida kaugenemist sellest, mida inimesed meie loomingus teavad ja armastavad,» lisas kitarrist Anders Nyström.

Katatonia asutati 1991. aastal Stockholmis

«Algselt ei olnud meil mingit erilist strateegiat ega plaani,» räägib Renkse täna. «Meie peamine soov oli teha oma bändi. Samm sammult leidsime oma niši ning saime laiema vaatenurga asjadele. Katatonia on saanud filosoofiaks, vähemalt meile, sest see on põhimõtteliselt kõik, mis meil on. See on tume ja isiklik muusika ning laulusõnad, olenemata meid ümbritsevast keskkonnast».

21. sajandil on Katatoniast saanud üks hinnatumaid bände tänapäevases raskemuusikas. 2012. aasta Katatonia on võimelisem, teravam ja loominguliselt mõjuavaldavam kui eales varem.

«Oleme endiselt näljased uue muusika järele. Iga uue albumiga püüab Katatonia nihutada laulukirjutamise piire ja avardada enda kontseptsiooni ilma, et hülgaksime enda juuri. «Dead End Kings» on kõige tugevam ja võluvam album Katatonia kataloogis, see viib meid järgmisele tasandile,» lisas Renkse.

«Dead End Kings» tõestab, kuidas kurbus ilmutab end erinevates varjundites ja keegi pole selle külma ahvatluse eest kaitstud. Olenemata sellest, kui eredalt päike särab, laotab kurbus ikka ja alati oma aegumatu varju üle inimhinge. Igavese kurbuse väljendamine on omaette kunst ning viimase kahekümne aasta jooksul on Rootsi melanhoolia-meistrist Katatoniast kindlalt välja kujunenud selle kunstivormi kirglik ja oskuslik esindaja.

Hard Rock Laagri peakorraldaja Kaido Haavandi sõnul on Katatonia Eesti skene jaoks alati olnud erilisel kohal.

«Seda on näidanud nii kümne aasta tagune kontsert Von Krahlis (2002), kui esinemine Hard Rock Laagri pealaval aastal 2005. Just Katatonia muusika suudab muidu nii kinnise eestlase hinge edukalt lahti muukida ning aidata kuulajatel seesmiste deemonitega rahu sobitada,» kommenteeris Haavandi.

Rootsi raskemuusika maailmanimi Katatonia esines Tallinnas, Rock Cafés uue Euroopa turnee raames.

Tallinnasse tuli Katatonia koosseisus Jonas Renkse (vokaal), Anders Nyström (kitarr), Per Eriksson (kitarr), Niklas Sandin (bass) ja Daniel Liljekvist (trummid).

Kontserdi erikülalistena astus Rock Café lavale ka shoegaze’i muusikaline projekt Alcest Prantsusmaalt ja Ameerika rokibänd Junius.

Vaata pilte kontserdist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles