Vene meediat erutas TV3 uus Venemaa videote saade

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa fännid. Pilt on illustreeriv.
Venemaa fännid. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Möödunud nädala kümne vaadatuima saate edetabelisse ilmunud TV3 huumorisaade «Võimalik vaid Venemaal» mõjus vene meediale kui härjale punast rätikut lehvitanud toreadoor.

Tegu on koduvideote saatega (sarnane argipäeviti TV3 eetris olevale «Kõige naljakamad koduvideod»), mis on üles kaevatud interneti avarustest, ning mis jõuavad saate toimetaja ja juhi Erkki Sarapuuni sageli ka inimestelt endilt.

Postimehe venekeelne meelelahutusportaal Limon.ee kirjutas saatest «Võimalik vaid Venemaal» artikli. Loos kirjeldati saate olemust ning märgiti, et mitmed eetris nähtud videod pärinesid üsna kaugest ajast, olles minetanud oma aktuaalsuse.

Ühtlasi nimetas artikkel Erkki Sarapuu hinnangulisi repliike stiilis «sellised enesetapumotiivid võivad esineda ainult Venemaal» küsitavateks ning juhtis tähelepanu ka sellele, et üsna mitmes saatesse jõudnud koduvideos kostus venekeelne ropendamine tsenseerimata kujul.

Limon.ee artikkel jõudis aga otsapidi Vene meediasse, tekitades seal suurt elevust. Mitmete uudist refereerinud tuntud Venemaa uudisportaalide kõrval võeti saatejuhiga ühendust ka raadiojaamast Venemaa hääl (Golos Rosii).

«Kui me seda saadet kunagi tegema hakkasime, oli meie lähte-eesmärk kindel - olla võimalikult neutraalne. Pole küsimustki, et oleksime kuidagi võinud võtta sihiks idanaabrite suunas kriitikanooli loopida,» kinnitas saatejuht, kes Vene raadiojaama uudishimust välja kasvanud fantaasiale telefoniintervjuus piiri pani.

Saate eesmärgiks võeti näidata inimlikkust Venemaa näitel

Sarapuu sõnul on videote Venemaa päritolust olulisem see, et need on inimlikud, positiivsed ja sõbralikud. «Seda materjali, mis Venemaalt tuleb, on palju. See oligi ajendiks, et sellest eraldi saade teha. Kohe kindlasti pole meie eesmärk näidata Venemaad halvas valguses või külvata Eestis elavate rahvaste vahel vaenu.

Sarapuu sõnul on TV3 eetris ka Ameerika naljakad koduvideod. «Järgmine saade võiks olla kas või Soome videotest. Kindlasti läheksid ka need Eesti elanikele korda.»

Videod humoorikatest seikadest Venemaal jõuavad Sarapuuni ka Eestis elavatelt venelastelt, kes kõik näevad saate materjalis elutervet huumorit ja ei mingit varjatud negativismi külvamise katset.

Rahvuse aspekt on ebaoluline

«Saade on inimestelt endalt inimestele. Oleks seal jaapanlased, oleks see sama naljakas,» kinnitab Sarapuu. «Kõige tervislikum huumor on võime iseenda üle nalja teha, see pole ju üldse pahatahtlik sooritus.»

Miks saade teletopi kümne hulka pääses - ehk teisisõnu - miks saade nii eduka avastardi tegi, seisneb Sarapuu hinnangul selles, et saate venemaalisus kutsub suurt osa telepublikust nõukogude eluolu nostalgilisse dimensiooni, mis annab võimaluse tagasi nooruspõlve kiigata.

«See on mitme põlvkonna saade, kust iga üks midagi naljakat leiab,» usub Sarapuu.

Huvitav on aga ka tõik, et tõenäoliselt pigem väikse-eelarveline «Võimalik vaid Venemaal» pälvis möödunud nädalal 154 000 televaataja heakskiidu, samal ajal kui Kanal 2 hittsaade «Tähed jääl» edestas ühemehesaadet üksnes 30 000 silmapaariga.

Televaatajate lemmikute hulgas on ka teine nõukogude nostalgiat tekitav saade ENSV. Vaieldamatu publikumagnet tundub aga olevat Põhja-Venemaale Siberisse kolinud Tuuli Roosma perest vändatud «Meie aasta Siberis».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles