Galerii: Hiinast leiti papagoid meenutav dinosauruse fossiil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus 120 miljonit aastat tagasi elanud Nemicolopterus crypticusest
Kunstniku nägemus 120 miljonit aastat tagasi elanud Nemicolopterus crypticusest Foto: AP / Scanpix

Brasiilia ja Hiina paleontoloogid leidsid Hiinast üliväikse dinosauruse fossiili, mis oma välimuselt meenutab tänapäeva papagoid.

Paleontoloog Alexander Kellneri sõnul elasid need eelajaloolised loomad puudel, vahendab Yahoo news.

«See leid andis uue evolutsioonilise mõistatusetüki,» lisas Kellner.

Teadlastemeeskonda juhtinud Hiina teadlase Xiaolin Wangi sõnul kuuluvad need väikesed puudel elanud dinosaurused suurte tiibsisalikega ühte liiki.

Hiina Liaoningi provintsis toimunud väljakaevamistel leitud uus dinosauruseliik sai teaduslikuks ladinakeelseks nimeks Nemicolopterus crypticus (peidetud lendav puudel elaja).

«See pterosauruste ehk tiibsisalike hulka kuulunud loom elas 120 miljonit aastat tagasi. Kui varasemal ajal on tiibsisalike jäänuseid leitud eelkõige veekogude äärest, siis see on esimene kord, mil selline fossiil leitakse sisemaalt,» selgitas paleontoloog Kellner.

Teadlane lisas, et neil tänapäeva papagoisid meenutavatel isenditel olid tugevad küünised, millega sai puuokstest kinni haarata.

«Kellner jätkas, et esialgu peeti leidu tiibsisaliku järglase fossiiliks.

«Nägime, et looma kolju oli väga väike ja me pidasime seda noorloomale kuuluvaks, kuid samas olid ta skelett arenenud ja kuulus täiskasvanud loomale. Kui suureks see tiibsisalik oleks kasvanud? Võib olla natuke suuremaks, kuid mitte suurte pterosauruste suuruseks,» nentis Kellner.

Fossiili uurinud teadlaste arvates toitus Nemicolopterus crypticus putukatest ning tal puudusid hambad.

Paleontoloog Matthew Carrano sõnul lubab leid teha järelduse, et eelajalooliste tiibsisalike eluareaal oli seniarvatust laiem ning Hiina Liaoningi piirkonnast on ka varem huvitavaid eide tehtud ja see võib ka tulevikus midagi uut paljastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles