Hiina «malelaua» maastik on seotud nikliga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Taklimakani kõrb
Hiina Taklimakani kõrb Foto: Wikipedia.org

Teadlastele jäid silma ja Google Earth jäädvustas Hiinas Xinjiangis Taklimakani liivakõrbes olevad «malelauad».

Itaalia Torino ülikooli füüsiku Amelia Carolina Sparavigna sõnul leidis ta nüüd neile sirgjoontest moodustistele selgituse, edastab foxnews.com.

Sparvigani kinnitusel leidis ta lahenduse kui uuris satelliitpiltidelt iidse Siiditee juures asuvaid arheoloogiliselt huvipakkuvaid paiku.

Harrastusarheoloogina tegutsev Sparavigna hakkas Talimakani kõrbe uurima 2010. aastal. Teda huvitas 1000 aastat tagasi piirkonnas asunud Loulani riigi jäänused.

Siidi ja maitseaineid vedanud karavanid liikusid mööda Loulani riiki läbivat Siiditeed Idast Euroopasse.

Satelliitkaarte uurides märkas Sparavigna iidsete jäänuste lähedal kummaliste joontevõrgustikuga objekte. Need ulatusid kaheksa kilomeetri pikkuselt. Kuna tegemist oli väga sirgete joontega, siis olid need kindlasti inimkäte tehtud.

Müstilised jooned said selgituse kui Sparavigna võrdles hiljuti tehtud satelliitpilte vanade, enne 2004. aastat tehtud satelliitpiltidega.

Vanadel piltidel ei ole Hiina kõrbealal märke «malelaudade» kohta.  Selle tõttu said need tekkida pärast 2004. aastat.

Sparavigna kahtlused said kinnituse, kui ta leidis Hiina meedias avaldatud artikli, milles paljastati, et Taklimakani kõrbes on suures koguses niklit.

Sparavigna arvates on müstilised jooned tehtud Hiina geoloogide poolt, kes tegid piirkonnas proovipuurimisi uurimaks nikli kaevandamisvõimalusi.

Taklimakani piirkonnast on leitud ka naftat.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles