Inglanna sukeldus ühe hingetõmbega 96 meetri sügavusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabasukeldumine
Vabasukeldumine Foto: Wikipedia.org

Inglanna püstitas uue maailmarekordi, sukeldudes ühe hingetõmbega 96 meetri sügavusele ja tuli pinnale tagasi.

Mighty Mouse hüüdnime kandev  37-aastane Sara Campbell oli Bahama saarte hulka kuuluva Long Islandi saare lähedases vees kokku kolm minutit ja 36 sekundit, kirjutab Daily Mail.

Naine osales Vertical Blue sukeldumisvõistlusel, mille reeglid näevad ette, et sukelduda tohib ainult täitsa vertikaalses asendis.

Naise kinnitusel ei tulnud see rekord tema jaoks kergelt.

«96 meetri sügavusele sukeldumine ja tagasi veepinnale tulek ei olnud emotsionaalselt siiski nii kurnav, kui see, et ma möödunud aastal ema kaotasin. Kuid füüsilises plaanis on vertikaalne sukeldumine siiski raske,» selgitas naine.

Campbell on üks lühemat kasvu vabasukeldujaid.

2007. aastal üllatas alles seitse kuud selle alaga tegelenud naine kogenud sukeldujaid – 48 tunni jooksul purustas ta kolm vabasukeldumise maailmarekordit.

Campbell elab Egiptuses, kus ta õpetab joogat.  Vabasukeldumist soovitas talle üks ta joogaõpilastest, kelle sõnul saab jooga hingamisharjutustega tegelev naine sukeldumisega hästi hakkama.

Hingamisharjutuste tõttu on sukelduja kopsud tavapärasest 22 protsenti suuremad.

Arstide sõnul tekib kaua aega sukeldumisega tegelenud inimestel niinimetatud imetajate loomade sukeldumisrefleks, mis aitab kehal veest tingitud rõhuga hakkama saada.

Nagu kõik süvasukeldujad, harrastab ka Campbell enne sukeldumist spetsiaalseid hingamisharjutusi ja aeglustab südametööd, et keha vajaks vähem hapnikku.

Campbelli järgmiseks eesmärgiks on olla esimene naine, kes ühe kopsutäie õhuga 100 meetrini ja tagasi jõuab.

Vabasukeldumine muutus ülipopulaarseks pärast prantslasest režissööri Luc Bessoni 1988. aasta  filmi «Le Grand Bleu».

Fotosid vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles