Bob Marley bänd tuleb Eestisse

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Marley kuju Kingstonis.
Bob Marley kuju Kingstonis. Foto: AFP / Scanpix

Täna esineb Tallinna Pirita kloostri varemetes legendaarne Jamaika kollektiiv The Wailers, mille üks asutaja oli

reggae-

kultuuri kuningas Bob Marley.

Kontserdi korralaja teatel sütitavad eakad Jamaica rastafari kultuuri peamise fenomeni The Wailersi liikmed tänapäeval jätkuvalt kogu maailma suurimaid kontserdilavasid.

"Nende esinemine on liikmete pensionieale vaatamata nii vägeva energia ja kõrge professionaalsusega, et annab silmad ette mis tahes noortegrupile," seisis pressiteates.

Bändiliikmed on isegi öelnud oma live-esinemiste kohta, et rahvas mäletab Bob Marleyt ja jääb mäletama ka The Wailersit.

Kõik sai alguse 45 aastat tagasi Trench Townis, kõige vaesemas, räpasemas ja ohtlikumas Jamaica pealinna Kingstowni eeslinnas.

Endised lõpuklassi õpilased Robert Nesta Marley ja Winston Hubert McIntosh tutvusid asjaarmastaja muusiku ja professionaalse narkodiileri Nevill O'Railey Livingstoniga. Koos otsustasid poisid hakata tegema bändi, mille eesmärk oli esitada sel hetkel alles kohe-kohe moodi tulevat reggae-stiili.

Nii tekkisid artistid Bob Marley, Peter Tosh ja Bunny Wailer ning stuudio- ja kontserdiansambel The Wailers.

Just The Wailers lõi Bob Marleyle selle nõidusliku kõla ja atmosfääri, mille tõttu teda nimetatakse suureks muusikuks juba veerand sajandit.

Pärast Marley surma valisid muusikud vabatahtliku konserveerimise tee: rändasid kiirustamata ja harva mööda maailma järeleproovitud repertuaariga. Esitatakse vanu lugusid, mille kõla on säilitatud.

The Wailersi solist on tuntud laulja Elan, kelle hääl on niivõrd sarnane Bob Marley omaga, et paljud peavad teda reggae-legendi pojaks. Elan on juba aastaid The Wailersi solist ja tema vokaalsed võimed on Bobi järeltulija väärilised, kui ta esitab tema rohkearvulisi menulugusid.

Täna mängivad ja laulavad bändis peale Elani bassimängija Aston Barret, kes on kümnete Marley ja Toshi lugude autor - kuulus "Family Man" (hüüdnimi, mille ta sai Rita Marleylt, sest ta isal oli 52 last eri naistega), Junior Marvin - Jamaica kultuskitarrist, poeet ja vokalist, keda kutsutakse austavalt "Lääne-India Eric Claptoniks", klahvpillimängija ja saksofonist Earl Lindo, New Generationi ja Skatalitesi liige, kes ühines The Wailersiga 1972. aastal ja sai üheks ansambli liidriks, ning lõpuks kitarrist Al Anderson - hittide "Legalize It" ja "Equal Rights" kaasautor.

The Wailersi repertuaari kuuluvad sellised tuntud hitid nagu "Lively Up Yourself", "I Shot the Sheriff", "Get Up Stand Up", "Kinky Reggae" jmt.

The Wailers hakkab Tallinna Pirita kloostri varemetes mängima kell 19.30, läbematumaid melomaane hakatakse pidupaika laskma juba poolteist tundi varem ehk kell kuus. Kontserdi piletid on saadaval Piletilevi müügipunktides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles