Richard III jäänuste otsijad leidsid naiseskeleti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljakaevamispaik Leicesteris
Väljakaevamispaik Leicesteris Foto: SCANPIX

Suurbritannia arheoloogid, kes otsivad kuningas Richard III jäänuseid, leidsid naiseskeleti.

Väljakaevamised leiavad aset Leicesteri kesklinnas, kus kunagi asus frantsiskaanlaste klooster, kuhu Richard III pärast Bosworthi lahingus kaotamist 1485. aastal maeti, edastab The Telegraph.

Leicesteri ülikooli arheoloogiaosakonna arheoloogi Mathew Morrise sõnul ei pruugi nad kunagi teada saada, kes on see naine, kellele jäänused kuuluvad.

«Teame, et kloostriga oli seotud vähemalt üks naine, Ellen Luenor, kes annetas kloostrile ning oli koos oma mehe Gilbertiga selle kloostri toetaja. Klooster hoolitses vaeste, haigete ja kodutute eest. Ei ole teada, kuhu Ellen Luenor maetud on. Me ei pruugi teada saada, miks see naine, kelle jäänused päevavalgele tulid, kloostrisse maeti,» sõnas Morris.

Avastatud naiseluudelt võetakse laboratooriumiproovid.

Meeskond uurib veel ühte luustikku, mis arvatakse kuuluvat kuningas Richard III, Plantageneti dünastia esindajale, kes hukkus 1485. aastal Bosworthi lahingus.

Bosworthi lahing oli Rooside sõja tähtsaim lahing, milles olid vastamisi Lancasteri ja Yorki suguvõsad.

Arheoloogid on seni päevavalgele toonud ehitiseosa, mis võib olla kloostrikiriku koorifragment. Ajaloodokumentide järgi peaks Richard III olema just sinna maetud.

Uurijate kinnitusel on meheskeletil jälgi lahinguhaavadest.

«Me ei saa kinnitada, et skelett kuulub Richard III-le. Edasised uuringud on vajalikud,» selgitati.

Luudele tehakse DNA-test. Testi vastuseid võrreldakse Richard III vanima õe Anne of Yorki nüüdisajal elavate järeltulijate DNAga. Üks neist  otsestest järeltulijatest on Kanada päritolu mööblivalmistaja Michael Ibsen.

Tulemused tehakse teatavaks järgmise aasta jaanuaris.

Richard III (2. oktoober 1452 – 22. august 1485) oli Inglismaa kuningas 6. juulist 1483 kuni surmani.

Ta oli Yorki dünastia viimane kuningas. Samas ka viimane Inglismaa kuningas, kes langes lahinguväljal. Pärast Richard III said Inglismaa troonile Tudorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles