Sulgedega hiidsisalik nägi välja nagu jaanalind

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulgedega hiidsisalik nägi välja nagu jaanalind
Sulgedega hiidsisalik nägi välja nagu jaanalind Foto: SCANPIX

Kanadast Albertast paljastunud kahe täiskasvanu ja ühe pojast hiidsisaliku fossiilid näitasid, et Ornithomimus hiidsisalike hulka kuuluvatel loomadel oli sulestik.

Esijäsemelt olid eriti suured suled, jättes mulje nagu oleks tegemist tiibadega, edastab The Telegraph.

Need 75 miljonit aastat tagasi elanud loomad meenutasid oma välimuselt jaanalinde, käisid kahel jalal ja olid lihatoidulised.

«Ornithomimus liigi isendid olid sulgedega kaetud nagu paljud teised teropoodid,» selgitas Calgary ülikooli teadlane Darla Zelenitsky.

Teropoodid on kahel jalal liikunud ja liha söönud hiidsisalikud. Nende esindajatel olid suured ja tugevad tagajäsemed ning väikesed esijäsemed. Näiteks ka Tyrannosaurus rex kuulub teropoodide hulka.

Kanada teadlase Francois Therrieni sõnul paljastas leid huvitava fakti, et varajastel tiibadega hiidsisalikel olid liiga suured tiivaosad, et nendega oleks saanud lennata.

«Sellised sulelised esijäsemete osad olid vaid täiskasvanud isenditel ning need näitavad, et need suled võisid rolli mängida paaritumiskäitumisel,» selgitas teadlane.

Jaanalinde meenutavad hiidsislikud on tuntud ka filmist «Jurassic Park», kus Tyrannosaurus rex neid taga ajas.

Varem on sulgedega hiidsisalike fossiile leitud vaid Hiinast ja Saksamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles