Marko Matvere toob Vanemuises lavale ooperi “Manon”

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Matvere saates "Laulud Tähtedega".
Marko Matvere saates "Laulud Tähtedega". Foto: ARTUR SADOVSKI/PM/EMF

Tartu Vanemuise väikeses majas esietendub neljapäeval, 9. aprillil Jules Massenet' ooper "Manon", mille lavastas Marko Matvere.

"Manon", kõigi aegade üks populaarsemaid prantsuse oopereid, jutustab Manon Lescaut' ja ševaljee Des Grieux' traagilisest armastusloost.

Matvere sõnade järgi on armastus tuntud tõbi, millel on kolm faasi: iha, kiindumus ja seotus.

"Tundub, otsekui voolaks kiindumuse faasis miski elutegevuseks oluline ollus ühe inimese seest teise inimese sisse ning kätte seda sealt enam ei saa," nentis Matvere. "Kuniks selle olluse päritolu on tõestamata ja defineerimata, on põhjust sel teemal kunstiteoseid luua ja neid tarbida."

"Manoni" muusikaline juht ja dirigent on Lauri Sirp, kunstnik Maarja Meeru, valguskunstnik Martin Meelandi ning koreograaf Marika Aidla.

Manon Lescaut' rolli laulab Alla Popova, Kädy Plaas või Svetlana Trifonova Venemaalt. Des Grieux' rollis astub lavale Deniz Leone Türgist või Kristian Benedikt Leedust.

Teistes osades on Atlan Karp, Taisto Noor, Märt Jakobson, Mati Kõrts, Taavi Tampuu, Merle Jalakas, Karmen Puis, Valentina Kremen, Jaan Willem Sibul, Tõnu Kattai, Erkki Rebane jt.

Jules Massenet' populaarseima ooperi aluseks on prantsuse kirjanduse üks tähtteoseid, abee Prevost' 1731. aastal välja antud romaan, mis eesti keeles ilmununa kannab pealkirja "Manon Lescaut".

Massenet' "Manoni" hingestatud ja kaasakiskuva libreto kirjutasid Henri Meilhac ja Philippe Gille. "Manoni" maailmaesietendus toimus 1884. aastal Pariisi Opera-Comique'is.

Ooperit esitatakse Vanemuises prantsuse keeles ja sel on eestikeelsed tiitrid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles