Homost spermadoonorilt nõutakse lastetoetust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homost spermadoonorilt nõutakse lastetoetust
Homost spermadoonorilt nõutakse lastetoetust Foto: SCANPIX

Suurbritannias elav Mark Langridge ei ole lapsi tahtnud, kuid tema lesbiline sõbranna tahtis ning ta otsustas hakata spermadoonoriks.

Kuid mees sai oma heateo tõttu nüüd 13 aasta hiljem karistada, kuna ta sai kirja, milles talt nõutakse lastetoetust, kirjutab Daily Mail.

Langridge ei olnud suhelnud perekonnaga, mida ta luua aitas alates 2004. aastast.

Langridge ei ole kahe lapse sünnitunnistusel isaks märgitud ning mees ei ole osalenud laste kasvatamisel.

Nüüd aga on laste ema pöördunud Child Support Agency (CSA) poole, mis nõuab nädalas temalt 26 naela.

Mehe sõnul ei ole tal raha, et lastetoetust maksta. Mõlema lapse täiskasvanuks saamiseni tuleks mehel maksta 8000 naela.

47-aastane Essexist pärit Langridge on 17 aastat koos olnud 37-aastase partneri Shaun Keeble´iga.

«Mina ja Shaun olime huvitatud laste saamisest. Kui tehti ettepanek olla spermadoonoriks, tundus see minu jaoks kena tegu olevat. Kuid paar viimast kuud on minu jaoks totaalne õudusunenägu. Mulle jääb mulje, nagu ma oleksin riigipoolse väljapressimise ohvriks langenud. Minu samm oli lihtsalt headuse väljendus, kuid nüüd sunnitakse mind maksma,» selgitas inglane.

Langridge ja Keeble kohtusid lesbidest naistega Southendi homoklubis 1997. aastal ja neist said head sõbrad.

Kui üks naistest avaldas soovi last saada, lubas Langridge aidata, kuid tingimusel, et ta ei vastuta mitte millegi eest.

«Ma ei küsinud ametlikke dokumente spermadoonoriks olemise kohta, kuid tegelikult oleksin ma seda siiski pidanud tegema,» jätkas mees.

Esimene laps sündis 1998. aastal. Langridge´ilt paluti veel spermat ja teine laps sündis 2000. aastal.

Kui lapsed oli väikesed, hoidis Langridge nende emaga kontakti. Mehe sõnul oli ta üllatunud, kui naine teda lastele tutvustas kui nende isa.

Kuid alates 2004. aastast ei olnud Langridge enam nendega suhelnud.

Lesbiline paar läks lahku ning lapsed jäid vaid bioloogilise ema kasvatada. Ema pöördus riigi poole, et saada lastetoetust.

Langridge´i sõnul elab laste ema endine partner neile lähedal ning kohtub tüdrukutega nädalavahetusel, samas aga ei nõua riik sellelt naiselt lastetoetust.

Samuti on mees veendunud, et laste emal ja ta ekspartneril oli piisavalt vahendeid juba enne seda laste kasvatamiseks, kui ta spermat loovutas.

CSA teatas, et kui Langridge oleks spermadoonoriks olnud mõnes riiklikus viljakuskliinikus, siis ei peaks ta nüüd lastetoetust maksma.

Ainus, kuidas ta saab selle vastu võidelda, on viia asi kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles