Sage valge veini joomine mõjub hammastele kahjulikult

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sage valge veini joomine võib hambad kollaseks muuta
Sage valge veini joomine võib hambad kollaseks muuta Foto: SCANPIX

USA New Yorgi hambauuringute instituudi teadlaste uuring näitas, et sage valge veini joomine mõjub hammastele kahjulikult.

Varsemad uuringud näitasid, et punase veini tõttu võib hambavärv muutuda, kuid nüüdne uuring tõestas, et sama teeb ka valge vein, kirjutab Daily Mail.

Teadlased leidsid, et valges veinis sisalduvad happed lõhuvad hambavaapa. Kohvis ja tees leiduvad parkained süvendavad probleemi, muutes veini poolt kahjustatud hambad kollaseks või tekitades neisse tumedaid triipe.

Teadlased tegid katse, milles kasutasid lehmahambaid, kuna need on  koostiselt inimhammaste sarnased.

Osa hambaid pandi lihtsalt vee sisse, teine osa aga valgesse veini. Pärast tundi aega veinis olemist tõsteti hambad tee sisse.

Uurimine näitas, et veinis ja tees olnud hambad olid märgatavalt tumedamad kui vees ja tees olnud hambad.

Teadlaste sõnul mõjub punane vein hammastele veelgi kahjulikumalt kui valge vein.

Teadlased tegid sama katse ka punase veini ja teega. Tulemuseks olid veelgi kollasemad hambad. Uurijate sõnul mõjus hammastele punases veinis leiduv aine kromogeen. 

«Hammaste panemine tunniks ajaks valgesse veini võrdub sellega, kui õhtusöögi kõrvale pidevalt veini juua,» sõnas uuringu juht Mark Wolff.

Wolffi sõnul ei peaks valge veini sõbrad sellest joogist täitsa loobuma, et hambaid kaitsta.

«Tänapäeval on mitmeid võimalusi hammaste kaitsmiseks. Näiteks valgendavate hambapastade kasutamine või siis hambaarsti juures hammaste valgendamine,» lisas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles