Teadlased: Nofretete büstil on kaks nägu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nofretete büsti uurimisel paljastus, et kujul on kaks nägu
Nofretete büsti uurimisel paljastus, et kujul on kaks nägu Foto: AP / Scanpix

Saksa teadlased kasutasid Vana-Egiptuse kuninganna Nofretete kuju uurimiseks tänapäevast tehnikat ning avastasid, et büstil on kaks erinevat nägu.

Berliini Charite haigla meditsiiniinstituudis tehtud uuringus kasutati kompuutertomograafiat, kirjutab AP.

Alexander Huppertz ja tema meeskond avastasid, et Nofretetet kujutava kuulsa büsti alumine nägu erineb sellest, mida pealispinnal näha on.

«Skaneering näitas, milline võis büst algselt välja näha, enne kui see hiljem ilusamaks modelleeriti. Meil oli enne uurimist ainult hüpotees, et kuju  nägu on muudetud,» selgitas Huppertz.

Teadlase sõnul võis skulptor saada käsu Nofretetet tegelikkusest ilusamana kujutada.

«Näiteks esialgsel kujul oli suu juures tugevad kortsud ja ninal kühm, hilisema muutusega kaotati need ära. Mõned neist muutustest mõjusid üldilmele positiivselt, osa aga negatiivselt,» lisas Huppertz.

Briti muuseumi esindaja John Taylor lisas, et skaneering tõstis küsimuse, miks ja kellele oli büsti muutmist vaja.

«Kuskil otsustati, et algset versiooni tuleb muuta ja seda ka tehti, et büsti tellija sellega rahule jääks,» arvas teadlane.

Nofretete büstile tehti skaneering ka 1992. aastal. Kuid siis ei suutnud skanner kuju pinnalt sügavamale minna kui 1 -2 millimeetrit.

Nofretete  oli Egiptuse vaarao Amenhotep IV abikaasa, oli arvatavasti ka vaarao Tutanhamoni kasuema. On arvatud, et pärast oma abikaasa surma, kuni Tutanhamoni võimule saamisele, oli ta Egiptuse valitsejanna.

Tema nime võiks tõlkida kui «ilus (perfektne) naine on sündinud». Eriti kuulus on Nofretete büst, mis asub Egiptuse muuseumis Berliinis. Selle ligi poole meetri kõrguse kuju avastas saksa arheoloog Ludwig Borchardt 1912. aastal.

Egiptus on mitmeid kordi palunud kuju tagasi tuua ta kodumaale, kuid palvet pole rahuldatud.

Nofretete põlvnemine pole kindlalt teada, arvatakse, et ta oli vaarao Ay tütar. Mitmed ajaloolased on väitnud, et ta oli hoopis vaarao Amenhotep III tütar või sugulane. Samuti ei ole teada täpset kuupäeva, millal Amenhotep IV abiellus Nofretetega. Teadaolevate kirjalike allikate põhjal oli paaril kuus tütart.

Nofretete haud avastati Kuningate orust, kuid pole kindel, kas ka tema keha seal on. Nofretete keha asukohast on käibel mitmeid legende ning seda on palju spekuleeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles