Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Söö šokolaadi, võid võita Nobeli?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Söö šokolaadi, võid võita Nobeli?
Söö šokolaadi, võid võita Nobeli? Foto: SCANPIX

Väljaandes New England Journal of Medicine avaldatud artiklis seisab, et šokolaadil ja Nobeli auhinna vahel on seos.

Uuring näitas, et mida enam tarbitakse mõnes riigis šokolaadi, seda enam on seal rahvaarvuga võrreldes Nobeli preemia saajaid, edastab Reuters.

Esimesel kohal on Šveits, järgnevad Rootsi ja Taani.

«Šveitslased söövad aastas 120 tahvlit 85-grammist šokolaadi. See on keskmine tarbimine,» sõnas uuringut juhtinud Franz Messerli.

Messerli tunnistas, et uuringu teema on absurdne, kuid tulemused on adekvaatsed.

Ta lisas, et uuring kätkeb endas näidet, kuidas teadust võib valesti tõlgendada.

Tegemist ei ole esimese korraga, mil teadlased leiavad kummalisi seoseid.

Näiteks kurgede arv olevat korrelatsioonis sündivuse ning päikeseplekkide arvul on seos enesetappudega.

Šokolaadi ja Nobeli preemia vahelisele seosele on selgitus.

«Šokolaadi tarbimine räägib riigi jõukusest. Nobeli saamisel ja jõukusel on seos,» sõnas Messerli.

Mis puutub aga šokolaadi, siis mitmes uuringus on tõdetud sellel tervisele mõju. Eriti heaks peetakse aju jaoks tumedat šokolaadi.

Tagasi üles