Rowan Atkinson: meil peab olema õigus üksteist solvata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rowan Atkinson
Rowan Atkinson Foto: SCANPIX

Komöödianäitleja Rowan Atkinson nõuab oma kodumaal Suurbritannias seaduse muutmist, mis keelab solvavad sõnad ja käitumise.

«Blackadderi» ja «Mr. Beani» staari Atkinsoni arvates viivad sellised keelud uuel tasemel mittetolerantsuse, tsensuuri ning  sõnavabaduse piiramiseni, edastab Daily Mail.

«Probleem on selles, et solvamist keelava seadusega saavad väga paljudest asjadest solvangud. Kriitikat, sarkasmi, naeruvääristamist või siis lihtsalt erineva seisukoha teatavaks tegemist võidakse tõlgendada kui solvangut,» tõdes näitleja.

Atkinsoni ja ta kaasvõitlejate sõnul kasutavad avaliku korra seadust enda huvides ära politseinikud ja prokurörid.

1986. aasta seaduse lõige viis sätestab, et ähvardavad ja solvavad sõnad või käitumine on keelatud. Atkinsoni arvates on see aga kaheti mõistetav  ning võib viia kummaliste karistusteni.

Näiteks arreteeriti 16-aastane poiss, kes kandis plakatit «Saientoloogia on ohtlik sekt». Seda tehti põhjusel, et see võib solvata saientolooge.

Ka arreteeriti grupi Outrage!  homoõiguste eest võitlejad, kes protesteerisid islamistliku fundamentalistide grupi Hizb ut-Tahriri vastu. See grupeering tappis väidetavalt homosid, juute ja enda mainele halba teinud naisi.

Atkinson loodab, et liigne tsensorlus lõppeb millalgi ning isehakanud moraalijüngrid tõmbuvad tagasi.

Atkinson asus koostööle West Midlandi politsei endise juhi Lord Deariga. Nende eesmärgiks on eemaldada avaliku korra seadusest sõna «solvang».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles