Kohvijoomine viis trellide taha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamimaade naised peavad ennast kinni katma ja ei tohi avalikus kohas liikuda ilma meesoost sugulaseta
Islamimaade naised peavad ennast kinni katma ja ei tohi avalikus kohas liikuda ilma meesoost sugulaseta Foto: AP / Scanpix

Saudi Araabias Ar-Riyadis sattus ameeriklanna koos  meessoost kolleegiga kohvikus olemise pärast trellide taha.

37-aastase naise vangistamise põhjuseks oli asjaolu, et ta jõi avalikult kohvi koos mehega, vahendab AFP.

 

USA päritolu naine teadis, et islamimaades kehtivate seaduste kohaselt ei tohi naised avalikus kohas ilma meessoost sugulasest saatjata olla, veel vähem kellegagi koos kohvi juua.

 

Naine arvas, et ta on välismaalane ja tema jaoks need reeglid ei kehti.

 

Kohalik kombluspolitsei aga nii ei arvanud ja arreteeris avalikult koos meeskolleegiga kohvi joonud naise.

 

«Valgetes vormides, pikkade habemetega mehed küsisid, miks me siin kohvikus koos oleme,» meenutas Yara nimeline naine.

 

Naise sõnul ta selgitas meestele, et veedab koos kolleegiga aega. Kombluspolitsei ütles naisele, et ta on saanud hakkama suure kuriteoga.

 

Yara kinnitusel ei aidanud teda ka see, et oli kombekohaselt riides – kandis kogu keha katvat ürpi ja peas oli tal rätik.

Yara viidi vanglasse, kus ta lasti läbi vaadata, teda ähvardati ja sunnita andma valetunnistus. Naise sõnul teda ka peksti.

Saudi Araabia politsei teenistuses on tuhandeid mehi, kes jälgivad, et elanikud, eriti naised, täidaks riietumise ja palvetamise reegleid ning, et naised ei liiguks avalikus kohas võõraste meeste seltsis, vaid ainult koos meessoost sugulasest saatjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles