Kakskümmend aastat «Laulukarusselli»

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Laulukarusselli» juubelihooaja saatejuht Mikk Jürgens.
«Laulukarusselli» juubelihooaja saatejuht Mikk Jürgens. Foto: Ülo Josing / ETV

Noorte lauljate konkurss «Laulukarussell» alustab homme 20. hooaega. Juubelihooajal on paljud kunagised laululapsed saate juures tagasi juba oma õpilaste juhendajatena.


14. oktoobril alustav lauluvõistlus tutvustab Eesti parimaid noori lauljaid, kes on lõppvõistlusele pääsenud linnade ja maakondade lauluvõistluste võitjatena. Kaheksas eelvoorus astub televaatajate ette 96 lauljat vanuses 5–13. Noori hinnatakse kolmes vanusegrupis: 5–7-, 8–10-, 11–13-aastased.

Igas saates esineb laululaste kõrval ka kaks külalist. Kunagised «Laulukarusselli» lapsed Gerli Padar, Birgit Õigemeel, Liisi Koikson, Lenna Kuurmaa, Maria Listra, Nele-Liis Vaiksoo, Laura Põldvere ja Maarja-Liis Ilus esitavad laulu, mida neile just praegu meeldib kõige rohkem laulda.

Teine tuntud külaline toob aga saatesse laulu oma lemmiklastelavastusest.

Oma õpilastega osalevad tänavu «Laulukarussellil» mitmed lauljad, kes kunagi ka ise samas saates võistlejana televaatajate ette astunud. Teiste seas osalevad Birgit Õigemeel, Laura Põldvere, Mirjam Mesak ja Kadri Savva oma juhendatavatega.

Eesti suurim laste lauluvõistlus «Laulukarussell» alustas ETVs 8. märtsil 1992. Võistlussaate algatasid Eve Viilup ja Aarne Saluveer. Esimese hooaja vanemas vanuserühmas võitis Tallinna poiss Andre Visse, kes praegu tegutseb IT-valdkonnas.

Noorema vanusrühma võitja Aurelia Eespere on muusikaga seotud tänaseni ja on lõpetamas lauluõpinguid Sibeliuse Akadeemias. Esimeses «Laulukarusselli» saates osales teiste seas ka Pärnumaa esindaja, 8-aastane Liisi Koikson, kes tollal sai 3. koha.

Kuueaastane Maarja Kivi, kes on hilisem «Laulukarusselli» kolmekordne võitja, esimesel aastal aga finaali ei jõudnudki.

Esimese «Laulukarusselli» noorim osaleja oli 3-aastane Taavi Kendra Raplamaalt.
«Laulukarusselli» 20. hooaja saatejuht on Tallinna Linnateatri näitleja Mikk Jürjens. Lauljaid saadab ansambel Urmas Lattikase juhatusel.

Seitsmeliikmeline žürii hindab lauljaid vanuserühmade kaupa videosalvestise vahendusel. Igast vanuserühmast pääseb poolfinaali kaheksa lauljat, kes on žüriilt kõige rohkem punkte saanud.

Otse finaali pääseb televaatajate lemmik. Finaalkontsert toimub 6. jaanuaril Tartus ning seal osaleb 12 žürii valitud lauljat ja üks televaatajate lemmik laululaps.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles