Venemaal asub põtra kujutav geoglüüf

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Peruu Nazca geoglüüfidest
Üks Peruu Nazca geoglüüfidest Foto: SCANPIX

Venemaal asub suur põtra või kitse kujutav geoglüüf, mis on Peruu kuulsatest Nazca joontest tuhandeid aastaid vanem.

Loomakujutis asub Uurali mäestikus Põhja-Kasahstanis Zurjatkuli järve lähedal, edastab Live Science.

Google Earth satelliidipildilt on näha looma keha, nelja jalga ja kahte sarve. Varasemal pildil on ka midagi saba sarnast, kuid nüüdsel pildil on see halvemini näha.

Geoglüüfi pikkus on 275 meetrit ning see on suunaga põhja poole.

«Rohelisel murul tuleb hele ja kergelt särav geoglüüf hästi esile. Struktuurile ei ole rohi peale kasvanud,» selgitas Venemaa teaduste akadeemia ajaloo ja arheoloogia instituudi esindaja Stanislav Grigorjev.

Sellel suvel uuriti geoglüüfi lähemalt ning järeldati, et tegemist on megaliitstruktuuriga. Uuralite mäestikus asub sadu megaliitkohti. Kõige ebatavalisemad struktuurid asuvad sellest geoglüüfist 60 kilomeetri kaugusel.

Põdra geoglüüfi  avastas satelliidipilte vaadates Aleksander Šestakov. Seda uuriti siis õhust. Nüüd aga tehti maapinnauuring, mis näitas, et geoglüüf on üsna keerukas. Kaevamised paljastasid, et suuremad kivid on kujutise äärtel ning väiksemad siseosas.

Väljakaevamispaigast leiti veel ka 40 kvartsiidist tööriista.

Grigorjevi sõnul pärineb geoglüüfi tegemisel kasutatud kivitöötlemise tehnoloogia  4. – 3. sajandist eKr.

Kui see aeg on õige, siis on Uuralites asuv geoglüüf vanem kui Peruu kuulsad Nazca jooned, millest kõige varajasemad on tehtud umbes 500 eKr.

Geoglüüfi tegemise ajal oli Lõuna-Uuralites vähem puid, mille tõttu sai sellise struktuuri teha.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles