Soome parlamendisaadik: miks Putin ei õnnitlenud Soomet 100. aastapäeva puhul? (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Sauli Niinistö
Vladimir Putin ja Sauli Niinistö Foto: Michael Klimentyev/Sputnik/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin oli eile, 27. juulil visiidil Soomes, kus ta kohtus Soome presidendi Sauli Niinistöga, vaatas Savonlinna ooperipäevadel etendust «Jolanta» ja sõitis Saimaa kanalil aurulaevaga.

Soome meedia teatel toimus Putini visiit naaberriiki Soome Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise raames, kuid Venemaa president ei maininud seda mitte ühegi sõnaga.

Vladimir Putin ja Sauli Niinistö
Vladimir Putin ja Sauli Niinistö Foto: Michael Klimentyev/Sputnik/Scanpix

Parlamendisaadik Jukka Gustafsson kritiseeris Facebookis Putinit öeldes, et Vene presidendil ei ole kombeid.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Scanpix

«Tegemist oli lühivisiidiga, kuid Soomet oleks saanud ikka õnnitleda. Kus on selle presidendi hea kasvatus ja naabri austamine? Putin korrastas oma ettekannete pabereid, võib olla kadus üks lehekülg ära, just see, mis oli Soomele tähtsa aastapäeva kohta,» nentis parlamendisaadik.

Soomlastel jäid Putini õnnitlused kuulmata, kuid Gustafsson pani sotsiaalmeediasse näidisteksti, milline Putini õnnitlussõnum oleks võinud olla.

«Tahan kõikide venelaste poolt õnnitleda Soomet ja soomlasi iseseisvuse aastapäeva puhul. Olete oma suure töö, hea hariduse ja kultuuriga tõsunud austatud rahvaste sekka. Ka teie riigi rahumeelne välispoliitika ja naabrite austamine on väärt Venemaa austust. Loodan, et meie kahe riigi vaheline rahumeelne suhe jätkub järgmised 100 aastat. Soojad õnnitlused kõikide venelaste poolt,» oli soomlase kiri.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Gustafsson kritiseeris ka Soome meediat ja avaliku elu tegelasi, kes ei tõstnud esile fakti, et Putin ei õnnitlenud Soomet.

«Mida on ajakirjanikel selle peale öelda? Valasin oma pettumuse välja. Õnneks Savonlinna ooperipäevade etendus «Jolanta» Moskva Suure teatri ettekandes oli suurepärane,» teatas parlamendisaadik.

Jukka Gustafsson on olnus Soome Eduskunna ehk parlamendi saadik alates 1987. aastast.

Soome oli Venemaa keisririigi koosseisu 1809 – 1917.  6. detsembril 1917 kiitis Soome parlament heaks iseseisvusmanifesti, mis oli iseseisva Soome Vabariigi alusdokument.

6.detsembrit tähistatakse Soome iseseisvuspäevana.

Soome iseseisvust tunnustas 24. detsembril 1917 nõukogude bolševike juht Vladimir Iljitš Lenin, kes samas arvas, et Soome ei suuda kaua iseseisev olla.

1918. aastal leidis Soomes aset lühike kodusõda valgete ja punaste vahel. Parlament kuulutas kodusõja järgselt välja Soome kuningriigi ja valitsejaks sai Saksa Hesseni prints Friedrich Karl. Saksamaa kaotas Esimese maailmasõja ja Hesseni prints loobus troonist.

1919. aastal sai Soome esimese presidendi Kaarlo Juho Ståhlbergi.

Soome kodusõja lõpetas ja Soome-Vene piiri määrast 1920. aasta Tartu rahuleping.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles