Lahutus on kallis asi: loe, mis kulutused ootavad Korobeinikut kohtusse minnes ees! (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Korobeinik
Andrei Korobeinik Foto: PP

Lahutus ei ole kellegi jaoks meeldiv toiming, olgu tegemist sõbraliku lahutusega või olukorraga, kus üks pool näiteks ei soovigi lahutusega nõustuda. Lisaks emotsionaalsele stressile, mida lahutus endaga kaasa toob, ei ole ka sugugi vähemoluline arvestada rahalise koormusega. Arutame alljärgnevalt pisut, kui palju siis tegelikult lahutus maksab ning millega tuleks arvestada.

Lahutada on võimalik kolmel viisil: notaris, perekonnaseisuametis või kohtus.

Praegusel juhul on hagi sisse andnud Andrei Korobeinik.

Kohtuliku lahutuse korral tuleb tasuda hagi sisseandmisel riigilõiv 100 eurot. Seda summat on võimalik pisut vähendada, kui teha avaldus E-toimiku kaudu – siis on riigilõiv 75 eurot. Põhimõtteliselt on see ainus kulu, millega tuleb arvestada, mistõttu ei ole lahutus iseenesest nii kulukas.

Kuninganna Elizabeth II sünnipäeva auks korraldati glamuurne vastuvõtt. Andrei Korobeinik
Kuninganna Elizabeth II sünnipäeva auks korraldati glamuurne vastuvõtt. Andrei Korobeinik Foto: Viktor Burkivski

Kahjuks ei ole kunagi asjad aga nii lihtsad. Kui pooled ei suuda sõbralikult kokku leppida vara jagamise osas, on ilmselt paslik esitada kohtule ka ühisvara jagamise nõue. See läheb maksma 300 eurot, E-toimiku kaudu esitades 250 eurot.

Juhul, kui vajad ka spetsialisti abi, tuleks ka arvestada juristi töötasuga, ent see on jällegi väga personaalne küsimus. Avalduse esitamine on E-toimikus õnneks võrdlemisi lihtne.

Korobeinikutel on ka üks laps: elatisraha suuruse määramisel arvestatakse tavapäraseid kulutusi, mis lapse kasvatamisel tekivad ning võetakse arvesse, et raha kataks täielikult lapse vajadused.

Igal juhul, ei tohi olla aga elatis ühe lapse kohta väiksem kui pool kuupalga alammäärast (ehk mitte vähem kui 235 eurot).

Juhul, kui aga lapsele tehtavad kulutused on tõepoolest suuremad ning vanem soovib teiselt poolelt välja nõuda suuremat summat, tuleb selle jaoks teha vastav hagiavaldus.

Lahutuse korral on igal juhul asjad üsna keerukad ning päris mustvalget stsenaariumit ei ole – isegi ühisvara puhul on palju erisusi. Lisaks, kui minnakse lahku tüli saatel, võivad pooled hakata üksteisele kaikaid kodarasse loopima ja seega võib saaga venida pikaks ning kulukaks.

Riigi Teataja kohtuistungite registri järgi toimub istung, kus osapoolteks Andrei Korobeinik ja Tatjana-Elis Korobeinik homme kell 11.30 Harju maakohtus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles