Kolumbia lennuõnnetuses ellujäänu: võtsin looteasendi ja see päästis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolumbias Medellini lähedal alla kukkunud lennuk
Kolumbias Medellini lähedal alla kukkunud lennuk Foto: RAUL ARBOLEDA/AFP/Scanpix

Kolumbias kukkus alla Brasiilia Chapecoense jalgpallimeeskonda transportinud  lennuk, pardal olnud 77 inimesest jäi ellu kuus, nende seas ka stjuuard.

Stjuuard Erwin Tumiri teatel tõusid ehmunud reisijad õnnetuse hetkel kohtadelt püsti, tegelikult oleksid nad pidanud end kägarasse tõmbama, et eluga pääseda, edastab The Local.

Tumiri sõnul jäi ta ellu, sest ta järgis täpselt ohutusjuhised ehk võttis looteasendi.

«Panin jalgade vahele spordikoti, et asend oleks täiuslikum ja just see asend päästis mu elu. Õnnetushetkel sattusid paljud paanikasse ja hüppasid istmetelt püsti, kuid nad ei oleks seda teha tohtinud,» teatas stjuuard haiglas olles Kolumbia meediale.

Meeskonnast jäi veel ellu stjuardess Ximena Suarez, kes samuti oli saanud lennuõnnetuse puhuks hea väljaõppe.

Suarezi sõnul ei mäleta ta juhtunust eriti midagi, vaid seda, et enne lennuki allakukkumist kadus valgus.

Kolumbia tsiviillennunduse ameti teatel jäid lennuõnnetuses ellu ka Chapecoense meeskonna kaitsjad Alan Ruschel ja Helio Neto ning väravavaht Jackson Follmann, lisaks veel meeskonnaga kaasa lennanud ajakirjanik Rafael Valmorbida.

Arst Guillermo Molina teatel on Neto ja Valmorbida seisund raske, kuid stabiilne.

Ruschelil on mitmeid luumurde, koljuvigastus ja haavandid, Netol sai õnnetuses kannatada pea, rindkere ja kopsud ning tal on jalgadel haavu.

Follmanil sai parem jalg niivõrd vigastada, et see tuli amputeerida.

Lennukirusudest leiti elusana ka väravavaht Marcos Danilo Padilha, kuid ta suri teel haiglasse.

Lennundusekspertide arvates tegi õnnetuslennuki Avro RJ85 kapten Micky Quiroga enne õnnetust manöövri, mis võis päästa kuue inimese elu.

Kolumbia lennundusvõimude arvates lõppes lennukis enne maandumist kütus, sellele viitavad minimaalsed põlengujäljed.

Chapecoense jalgpallimeeskonda transportinud lennuk tõusis õhku Boliiviast Santa Cruzi lennuväljalt esmaspäeval kell 18.18 kohaliku aja järgi ja pidi lendama Kolumbiasse Medellini. Pardal oli 68 reisijat ja üheksa meeskonnaliiget.

Lõuna-Brasiilia Chapecoense meeskond lendas Kolumbiasse, et osaleda seal Copa Sudamerica turniiril, nende tänaseks vastaseks Medellinis oleks olnud Atletico National.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles