Hannes Paldrock: kunst on vahend, mille abil saab pakkuda inimestele alternatiivseid reaalsusi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannas Paldrock
Hannas Paldrock Foto: Karl Erik Leik

Täna avatakse Fahle Galeriis Anonymous Bohi ja Hannes Paldrocki ühisnäitus «Magic Numbers Make The Waves», kus on eksponeeritud Anonymous Bohi segatehnikas graafilised teosed alumiiniumil ja Hannes Paldrocki kineetilised metallobjektid. Väga noorena kunstnikuteed alustanud Hannes on omapärane noor kunstnik, kes ütleb enda suurimaks mõjutajaks olevat rühmituse Non Grata ning kunstivahendina on ta avastanud keevituse. 

Kuidas sinu kunstniku teekond algas? 

Kunstiga hakkasin tegelema juba päris väikse poisina, kui maalisin Academia Non Grata koolimajas suuri õlimaale või lõikasin linooli, mis viis mind ka esimese personaalnäituse avamiseni 1999. aastal, kui olin 8-aastane. Tollest ajast peaks Tori Põrgu lähedal siiani olema minu kivist raiutud purjekas ning Porkunis üks veidi abstraktsem teos. Abstraktsus oli minu varajases loomingus küllaltki juhtival kohal, vaid paar teost kujutasid miskit konkreetset — numeroloogia maagia oli käsil juba toona. Teos, mille ka tollaselt näituselt üks tore vanapaar ära ostis, kandis pealkirja «8». 

Millised on olnud senise karjääri olulisemad hetked, kes sind enim on mõjutanud?

Enim on mind mõjutanud Non Grata ülemaailmne loov võrgustik, mille keskel olen üles kasvanud, seega pole mul selles osas erilist valikuvõimalust olnud. On palju karaktereid, kes oma oleku, loomingu, meisterlikkuse või absurdsusega on mulle meelde jäänud või mõju avaldanud. Kui pidevalt viibida loomingulises keskkonnas, siis hakkab ka looming paratamatult sinust ühel või teisel viisil välja purskama, minu puhul on nendeks kanaliteks seni olnud kollektiivsed perfromance`id, skulptuur ning mingil määral ka graafika ja maalimine. Siiski kõige mõjukamaks võib ilmselt pidada 2015. aastal kolm kuud väldanud

Hiina – USA – Mehhiko tuuri, mille käigus läbisime autodega 73 protsenti Maa ümbermõõdust ehk ca 29 000 km ning esinesime umbes 30 erinevas kohas: Beijing China-Kingston, NY – Louisville, KY – St. Louis, MO – Norman, OK – Houston, TX – Corpus Christi, TX – Beaumont, TX – Nashville, TN –  Brooklyn, NY – Beaumont, TX – Austin, TX – Grand Canyon, AZ – Sacramento, CL – Davis, CL – San Fransisco, CL – Los Angeles, CL – Albuqurque, NM – Del Rio, TX – Mexico City – Belton, TX – Miami, FL – Pittsburgh, PA – Kingston, NY – Brooklyn, New York City, NY. Inspiratsiooni ja loomingulist elevust pakuvad samal ajal ka muidugi eesolevad esinemised ja projektid, näiteks novembris sõidame Hispaaniasse Soriasse, kus esineme filmifestivali raames performance`iga «Vive la France». Kuna kavatsen nüüd ennast täiendada keevitamise alal, siis jätan siiski raske südamega tänavuse Aasia ja USA tuuri vahele. 

Räägi avatavast näitusest, millega publiku ette astud?

Fahle galeriis aset leidval näitusel «Magic Numbers Make the Waves / Numbrimaagia lained», mis on ühtlasi ka minu esimene näitus Tallinnas, eksponeerin sellel suvel loodud metallist kineetilisi skulptuure. Juulikuus Pärnu Katlamajas aset leidnud loominguliste kunsti töötubade käigus nägin keevitusmasinat ilmselt üldse esimest korda elus, kuid see paelus mind kohe. See seni suhteliselt lühike kokkupuude metalli ning keevitusega on muutnud minu linna, maailma ja universumi tunnetusviisi kardinaalselt. Suureks inspiratsiooniks on peamiselt Aasia kunstnike loodud täiesti ebamaised kineetilised skulptuurid, mis tekitavad vaatlejas kahtlusi füüsika seadustes. Enam ei möödu päevagi, kui ma ei mõtleks selle peale, mis asju omavahel kokku keevitada ning kuidas nad seejuures ka veel liikuma panna. 

Milline on sinu jaoks antud näitusel oleva olulisima teose lugu?

Minu jaoks olulisim teos avataval näitusel on ilmselt skulptuur nimega «360`1», mis andis mulle kätte sihi, kuhupoole edasise loominguga püüelda. Nende teoste kohta olen kuulnud juba nii palju erinevaid põnevaid interpretatsioone, et ma jätan enda tõlgenduse esialgu avaldamata. 

Kuidas julgustada noori kunstiga rohkem tegelema? Mida kunst ja loominguline elustiil sinu elus tähendab?

Kui sa avastad, et kahe punkti vaheline lühim teekond on loominguline tee, siis sellest piisab! Kunst on vahend, mille abil saab pakkuda inimestele alternatiivseid reaalsusi, meetodeid, teooriaid, kontseptsioone ning õnnestumiseks pean seda, kui juba kasvõi ühe inimese peas tekivad mingid uued mõttekonstruktsioonid. Loominguline elustiil on päris kaootiline ning etteaimamatu. Üllatusi ja väljakutseid tuleb iga päev ning seetõttu ei hakka ka kunagi igav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles