Lauri Pedaja: naise keha on püha! Mida te teete? (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Pedaja Pariisis
Lauri Pedaja Pariisis Foto: Instagram/ Siim Lukka

 

Staarjuuksur ja näitleja Lauri Pedaja Facebooki video. Ärritunud mehel on küsimus: miks reklaamitakse SOS-pille keset päeva televisioonis hetkel, mil ilmselgelt on alaealised telekate ees.

"Mina ausalt ei taha, et minu 9-aastane õetütar vaatab "Kättemaksukontorit" ja sinna vahele tuleb SOS-pilli reklaam ning ta kasvab teadmisega, et selline asi on olemas," nendib Pedaja. "See ei ole Ok!"

"Minge vaadake seda reklaamitavat Levadonna kodulehte - te ei leia sealt ühtegi tarka näpunäidet selle kohta, kui tihti neid kasutada tohib, täielik null!" Mehe sõnul ei räägi keegi nende imetablettide kõrvalmõjudest ja sellest, kui halb see naise kehale tegelikult on.

Vaata lähemalt videost!

Foto: Reklaam

Mis on SOS-pill ja milleks seda kasutatakse?

SOS-pill ehk Levodonna® (levonorgestreel) on hädaabi kontratseptiiv, mida võib kasutada 72 tunni (3 päeva) jooksul pärast kaitsmata suguühet või pärast tavapärase rasestumisvastase meetodi ebaõnnestumist, näiteks pärast kondoomi purunemist.

Kuidas SOS-pilli kasutada?

Levodonna® (levonorgestreel) pakend sisaldab ühte tabletti.

Tablett tuleb sisse võtta nii kiiresti kui võimalik, soovitatavalt 12 tunni jooksul, kuid mitte hiljem kui 72 tunni (3 päeva) jooksul pärast kaitsmata vahekorda.

Levodonna®t (levonorgestreel) võib kasutada ükskõik millal menstruaaltsükli jooksul, eeldusel et te ei ole juba rasestunud ega arva end rase olevat.

Ärge närige tabletti vaid neelake see tervelt veega alla. Ärge viivitage tableti võtmisega. Tablett mõjub seda paremini, mida kiiremini selle sisse võtate peale kaitsmata vahekorda.

Juhul kui te oksendate kolme tunni jooksul pärast tableti võtmist, peate sisse võtma uue tableti.

Kui te juba kasutate mõnda regulaarset rasestumisvastast meetodit, nagu rasestumisvastased tabletid, siis võite jätkata nende võtmist ettenähtud aegadel.

Kui olete pärast Levodonna® (levonorgestreel) kasutamist uuesti kaitsmata vahekorras (samuti ka kui see juhtub sama menstruaaltsükli ajal), siis ei avaldu tableti kontratseptiivne toime ja taas on oht rasestuda.

Millised on SOS-pilli kõrvaltoimed?

Nagu kõik ravimid, võib ka Levodonna® (levonorgestreel) põhjustada kõrvaltoimeid, kuigi kõigil neid ei teki.

Väga sagedased kõrvaltoimed (rohkem kui 1 inimesel 10st) on:

Iiveldus. Mõningane ebaregulaarne veritsus kuni järgmise menstruaaltsükli alguseni. Alakõhuvalu. Väsimus. Peavalu.

Sagedased kõrvaltoimed (kuni 1 inimesel 10st) on:

Oksendamine. Menstruatsioon võib hilineda või alata tavapärasest varem. Võib esineda ka ebaregulaarset veritsust või määrimist. Rindade hellus. Kõhulahtisus. Pearinglus.

Kui sageli võib SOS-pilli kasutada?

Te peaksite Levodonnat® (levonorgestreel) kasutama ainult erakorralise abinõuna, mitte regulaarse rasestumisvastase meetodina.

Kui Levodonna® (levonorgestreel) kasutada ühe menstruaaltsükli vältel korduvalt, siis on see vähem tõhus ja võib suurema tõenäosusega põhjustada menstruaaltsükli (menstruatsiooniperioodi) häireid. Levodonna® (levonorgestreel) ei ole nii tõhus kui regulaarselt kasutatavad rasestumisvastased meetodid. Teie arst, meditsiiniõde või pereplaneerimise nõustaja oskavad anda teile nõu pikaaegsete rasestumisvastaste meetodite kohta, mis on rasestumise ärahoidmisel tõhusamad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles