Folgi väljavõte: keda soovitame igal juhul kuulama minna!?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Folk 2016 avamine
Viljandi Folk 2016 avamine Foto: Madis Sinivee

Viljandi pärimusmuusika festival peab sellel aastal teemaga «Naise hääl» 24. sünnipäeva! Festivalikava on põnev ning tihe ja sel puhul otsisime meiegi teie jaoks igast festivalipäevast välja need, keda igal juhul kuulama minna soovitame!

Neljapäev 28.07:

15.00 Naiste Hääl: 

tegemist on Viljandi pärimusmuusikafestivali selle aasta teemakohase eriprojektiga, mille raames saavad esmakordselt kokku kuus naist eri ilma- ja kodumaa nurkadest. Nädala jooksul elavad nad koos, õpetavad teineteisele muusikat ning teevad proovi, et moodustada unikaalne ansambel.

20.00 Eeva Talsi ja Casey Driessen:

Esmakordselt kohtuti eelmise aasta Viljandi pärimusmuusika festivalil. Kiirelt tekkis plaan hakata tegema koos muusikat, et ühendada oma kodumaade viiulitraditsioonid. Nende esimene ühine kontsert toimus oktoobris Viljandis Pärimusmuusika Lõikuspeol. Edukast koostööst innustuna otsustati teemat edasi arendada ning salvestada terve albumi jagu lugusid, mille esitletaksegi just tänavusel Viljandi pärimusmusmuusika festivalil.

Reede 29.07:

14.00 Dasta-e-Azada:

Viljandi folgile tullakse otse Afganistanist – riigist, kus veel üsna hiljuti oli suurem osa musitseerimisest üleüldse keelatud. Bändi moodustavad neiud õpivad 2010. aastal loodud Afganistani rahvuslikus muusikainstituudis, mis pakub võrdset õppimisvõimalust nii poistele kui tüdrukutele ning muusikalist pelgupaika lastele, kes on saatuse tahtel vanemlikust hoolest ilma jäänud või pärinevad väga vaestest peredest.

Dasta-e-Azada viis tüdrukut on julged teenäitajad, kes julgevad kinnise ühiskonna kammitsatele vastu astuda ja mängida südamest tulevat muusikat, olgu selleks siis Afganistani rahvamuusika või läänepärasem looming. Sest just muusika aitab maailma paremaks teha.

16.00 Seto naiste- ning meestelaul:

UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi nimekirja kantud Seto mitmehäälne laulupärimus on elav traditsioon, mida kannavad Eestis ja Venemaal elavad setod. Seto kultuuris on laulul väga oluline koht, see on saatnud naisi ja mehi sünnist surmani. Tänapäeval on seto laulust saanud ka üks identiteedimarkereid: seto laul kõlab nii intiimsetel perekondlikel pühadel kui kogu seto rahva jaoks olulistel sündmustel. Tänased seto koorid on institutsioonid, kus õpetatakse seto keelt ja laulpärandit ning hoitakse vanu traditsioone.

21.00 FolkBeat:

FolkBeat on Moskvast pärit noorteansambel, mis hoiab au sees slaavi polüfoonilise laulmise traditsiooni. Solistid Elena Minulina, Svetlana Ivanova, Svetlana Shestopalova ja Maria Zibrova on kõik Venemaa Muusikaakadeemia vilistlased. 2012. aastast alates on bänd andnud kontserte nii Venemaal kui väljaspool. FolkBeat esitab uute seadetega pärimusmuusikat ja kaasaegsete autorite teoseid beatbox'i, löökpillide ja paljude teiste muusikariistadega.

Laupäeva 30.07:

18.00 Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik ja Ramo Teder:

Upa-upa, ubinakõnõ on kolm tuntud ja armastatud Eesti muusikut – Mari Kalkun, Tuulikki Bartosik ja Ramo Teder, kes esitavad lastele ja avatud meelega täiskasvanuile mõeldud pärimusmuusika juurtega uusloomingut. Leidlikud, rahvalauludega läbipõimunud seaded, naljakad lugulood ja müstilised kõlamaailmad näitavad teed võrokeste «salakeele» juurde. Värvikas trio esitab oma kava nii, et põnev on nii lastel kui täiskasvanuil ja seetõttu on nad oodatud külalised nii lasteüritustel kui suurte folgifestivalide pealavadel.

19.00 Trio Vechernitsa:

Vechernitsa (Õhtutäht) Trio loodi 2000. aastal. Vechernitsa on bulgaaria folklooris üks planeedi Veenus poeetilisi nimesid. Ansambli moodustavad kolme Bulgaaria laulja – Vanya Vaccari, Sorina Bogomilova ja Tanya Parvanova hääled ja kunstilised anded. Vechernitsa repertuaar koosneb Bulgaaria erinevate piirkondade pärimuslugudest, aga ka pärimuslaulude seadetest, mille on just neile kirjutanud või pühendanud tuntud Bulgaaria heliloojad.

20.00 Noura Mint Seymaly:

Noura Mint Seymali on Mauritaania kuulsaim artist rahvusvahelisel laval. Olles mõjutatud mauride jutuvestjate ajatust repertuaarist, võlub Noura bänd välja «hoogsa liivatormi hüpnootiliste gruuvidega, segades kokku traditsioonilised Mauritaania instrumendid nagu ardiin ja tidinit elektroonilise psühhedeelse rock-bändiga.» - The Quietus (UK).  

Pühapäev 31.07

16.00 Lõõtsavägilased:

Lõõtsavägilased mängivad põhiliselt rahva- ja pärimusmuusikat, kuid nad ei pane kätt ette teistelegi muusikastiilidele. Kahe aasta jooksul on ansambel andnud juba üle 130 kontserdi, üles on astunud nii mõnelgi tähtsamal ja suuremal pärimusmuusika festivalil ja üritusel. Lõõtsavägilased on esinenud nii Viljandi Pärimusmuusika Festivalil, Hiiu Folgil kui ka Viljandi Hansapäevadel koos Untsakatega.

18.00 Laoise Kelly:

Musikaalsest perekonnast pärit Laoise Kelly on Iirimaa üks tuntumaid harfimängijaid. Tema vanemate muusikamaitse oli eklektiline, mistõttu nad kuulasid nii Scott Joplinit, The Beatlesit, Nana Mouskourit, Johnny Cashi, Louis Armstrongi, De Dannanit kui ka klassikalist muusikat. Laoise’i isa õpetas talle klaverit ja noodilugemist ning 12-aastaselt hakkas ta harfi mängima. Tänaseks on ta ühtekokku lindistanud muusikat üle 50 albumile koostöös mitmete Iirimaa kuulsate muusikutega, kelle hulka kuuluvad The Chieftains, Sharon Shannon ja Tommy Makem, aga ka näiteks Inglise lauljatar Kate Bush ja Ameerika kantri/bluegrass'i-ikoon Tim O’Brien. Lisaks on ta välja andnud ka kolm kriitikute poolt soojalt vastu võetud sooloalbumit.

20.00 Ando ja sõbrannad:

Legendaarne festivali lõpukontsert on tagasi! Festivali pealik kogub ühele lavale kokku kõik uued ja vanad sõbrad, et nendega koos peole joon alla tõmmata. Nagu tänavusele festivali teemale kohane, on seekord lava põhiliselt Ando sõbrannade päralt!

Lisaks muusikale leiab nelja päeval jooksul nii festivalialalt kui Viljandi linnast ka palju muud. Nii saab osa võtta paljudest töötubadest, minna linna peale ajaloolisele jalutuskäigule, käia laadal, palvusel, näitustel, kuulata loengut ning teha palju muud.

Soovime kõigile toredaid elamusi ning vahvat folki!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles