Video: Rootsi bussijuht ründas asüülitaotlejat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asüülitaotleja Rootsis
Asüülitaotleja Rootsis Foto: SCANPIX

Rootsis jäädvustati nutitelefoni abil, kuidas bussijuht sõimas, alandas ja ründas asüülitaotlejat.

Ölandi saarel elav Süüriast pärit põgenik sõnas kohalikule meediale, et bussiintsident leidis aset sel teisipäeval kell 6.15 hommikul Borgholmi sõitnud bussis, edastab The Local.

Mehe sõnul sisenes bussi enne teda Afganistanist pärit asüülitaotleja, kuid bussijuht sulges tema nina ees ukse.

«Märkasin, et meie lähedal elav mees oli autoga bussipeatuse lähedal, pidasin ta masina kinna ja ta sõidutas mind järgmisse peatusse, et saakisn uuesti selle bussi peale minna ja linna sõita,» teatas end Muhammediks nimetanud mees.

Mehe sõnul ei olnud temaga juhtunu esimene, milles bussijuht keeldus asüülitaotlejaid sõidutamast.

Kui buss jõudis järgmisse peatusse, pääses Muhammed bussi ja tegi bussijuhist foto, et teavitada juhtunust politseid. Siis ründas bussijuht teda, muutudes vägivaldseks. 

Vihane bussijuht tõmbas asüülitaotlejat riietest ja lõi teda mitmel korral kuklasse öeldes, et ta vihkab sigasid.

Bussijuht taganes alles siis, kui üks reisijatest sekkus.

Muhammed saabus Rootsi möödunud aasta oktoobris pärast seda, kui ta pere Süüria sõjas hukkus.

«Ma ei tea, miks see juhtuma pidi ja ma ei oleks iialgi osanud arvata, et sellised intsidendid võivad Rootsis aset leida. Tundsin end väga alandatuna ja ma ei mõista sellist kätumist. Lahkusin Süüriast, et mitte hukkuda, kuid Rootsis ootas mind ikkagi ees vägivald, see on väga šokeeriv,» teatas süürlane.

Muhammedi sõnul ei lase tal sel intsidendil mõjutada positiivset üldpilti, mis tal Rootsist on.

«Ma ei pea rootslasi ksenofoobideks, rassistideks ega vägivallatsejateks. Ma ei taha üldistada, et nad on halvad, tegelikult on nad aidanud paljusid põgenikke,» lisas asüülitaotleja.

Juhtum Muhammediga leidis aset Nobina bussifirma bussis. Nobina esindaja sõnul kõrvaldati intsidendis osalenud bussijuht töölt ja firma uurib juhtunut.

«Nägin juhtunust tehtud videot, millel toimuv on traagiline ja ebameeldiv. Samas on bussijuhi vägivaldne käitumine lubamatu. Uurime, miks selline intsident aset leidis,» teatas Nobina pressiesindaja Eric Steijer.

Esindaja teatel on nad valmis Süüriast pärit mehe ees vabandama.

Politsei sai bussis toimunust teada samal päeval, mil juhtum aset leidis. Väidetavalt oli bussijuht esitanud omakorda kaebuse, kuna asüülitaotleja  olevat teda samuti löönud.

Videot vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles