Arheoloogid leidsid palee, mida Marco Polo nimetas «kõige võimsamaks»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mongolite kindralit Hubilai-khaani kujutav gravüür
Mongolite kindralit Hubilai-khaani kujutav gravüür Foto: SCANPIX

Kui Tšingis-khaani pojapoeg Hubilai-khaan 13. sajandil Hiina vallutas, rajas ta Pekingisse oma pealinna ja võttis rajatud dünastia nimeks Yuan.

Ta ehitas Dadusse, tänapäeva Pekingisse palee, mida Itaalia seikleja Marco Polo nimetas oma kirjutistes «maailma kõige võimsamaks paleeks», mille söögisaali mahtus korraga einestama 6000 inimest, edastab foxnews.com.

Polo säilinud kirjutistes on palju juttu paleest, mis oletatavalt lammutati pärast Yuani dünasti lõppu 1368. aastal. Hiina arheoloogide teatel leidsid nad oletatavalt selle palee kunagise asukoha ja mõned detailid.

Pekingi Keelatud linnas elasid Mingi ja Qingi dünastia keisrid, nende perekonnad ja õukondlased, Yuani palee ei olnud sealt kaugel.

Arheoloogid leidsid Keelatud linna lähistelt vundamendijäänused, mis võivad olla Yuani palee omad. Need olid Mingi ja Qingi valitsejate ehitatud hoonete all.

Hiina arheoloogiainstituudi asejuht Wang Guangyao teatel on leitud objekt sarnane ühe teise Yuni ajastust pärit hoone jäänusega.

Wangi arvates on praegune leid vaid osa suurest hoonest, mille Hiina keisriks saanud Hubilai-khaan ehitada lasi.

Hubilai-khaaniga seoses tehti aasta tagasi veel üks leid, milleks oli laevavrakk. See oli üks laevadest, millega mongoli päritolu valitseja tahtis Jaapanit vallutama seilata.

Veneetslane Marco Polo lahkus koos isa ja vennaga Itaaliast 1271, jõudis Hiinasse 1275, elades Hubilai-khaani õukonnas ning tagasi koju Itaaliasse saabus 1294.

Hubilai-khaan (23. september 1215 – 18. veebruar 1294) oli mongoli väepealik ja esimene Hiina keiser Yuani dünastiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles