Jan Uuspõllust saab taas ürgmees!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Jan Uuspõld - kultuurimälestise rikkumine, omavoliline sissetungimine, alkoholijoobes autojuhtimine.
Näitleja Jan Uuspõld - kultuurimälestise rikkumine, omavoliline sissetungimine, alkoholijoobes autojuhtimine. Foto: Promopilt

Maailma menukaim monoetendus «Ürgmees» tuleb taas eesti lavadele. Jan Uuspõllu poolt üle 300 korra mängitud "Ürgmees" esietendub uuesti 28. juuni Vaba Laval. Suvel mängitakse etendust vaid Tallinnas, Tartus ja Pärnus. 

Foto: Artur Sadovski

Rob Beckeri «Ürgmees» on läbi aegade maailma enim mängitud monoetendus, mis jõudis eestisse 2004. aastal. Etendus võitis väga kiiresti rahva südame. Pärast kuueaastast pausi on publikul võimalik näha menuetendust värskendatud vormis. 

Jan Uuspõld: Olen saanud peale Ürgmehe lõpetamist järjepidevalt kirju, kus nõutakse ikka ja jälle Ürgmeest. Aasta tagasi sattusin kogemata Ürgmehe teksti otsa ja hämmastusin veelkord selle teksti geniaalsuses.

Tunnen, et olen ise vahepeal arenenud ja sooviksin väljakutset seda teksti veel täpsemini esitada, tuues sisse ka varem välja jäänud osad. Lisaks on aeg edasi läinud ja paljud naljad tuleb kaasajastada. Näitemäng on ju kirjtatud ikkagi 25 aastat tagasi, mil ei olnud nutitelefone ega globaalset interneti-kultust.

Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Laialdaselt populaarne komöödia Ürgmees on kirjutatud Rob Beckeri poolt kolme aasta jooksul, mil ta viis läbi mitteametliku uurimuse antropoloogias, eelajaloos, psühholoogias, sotsioloogias ja mütoloogias.

Ürgmehest on nüüdseks saanud rahutooja jätkuvates arusaamatustes meeste ja naiste vahel. See on koomiline sisekaemus meeste ja naiste vahelistesse suhetesse, kus Ürgmees pakub mõlemale sugupoolele naeru ja äratundmist. 

Foto: Urmas Luik

Ürgmees jõudis esmakordselt publiku ette San Franciscos 1991. aastal.

Sealt liiguti edasi peagi Dallasesse. Pärast aastat Dallases, olid ootamatult välja müüdud ka kõik etendused Washington DC’s, Philadelphias ja Chicagos kuniks 1995 jõuti Broadway’le. Pärast kahte ja poolt aastat Helen Hayes Theatre mängukavas ning 702 etendust, sai Ürgmees kirja rekordi kui kõige kauem mängitud sooloetendus Broadway ajaloos.

Sellest ajast peale on Ürgmees tuuritanud üle kogu maailma. Ürgmees on lavadel olnud 45 erinevas riigis ja tõlgitud 27 erinevasse keelde (ja lisandub!).

Esietendus 28. juuni Tallinnas Vaba Laval. Värskenenud lavastus valmib Prem Productions'i ja Theater Mogul'i koostöös. Piletimüük algas täna Piletilevis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles