Galerii: Norra üks erakordsemaid kontrabassimängijaid ja laululoojaid.Steinar Raknes Jazzkaarel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

30. aprillil peeti üle maailma viiendat korda UNESCO rahvusvahelist jazzipäeva. Jazzkaare jazzipäeval esinesid sel puhul rootsi, austria, ungari, norra, soome, eesti ja iisraeli muusikud.

Foto: Viktor Burkivski

Steinar Raknes on tänase Norra üks erakordsemaid kontrabassimängijaid ja laululoojaid.

Oma julge ja elektriseeriva mängustiiliga bassisti võrreldakse tihti ka legendaarse Ameerika helilooja-bassisti Charles Mingusega. Karismaatilise muusiku isikupärane helikeel ning laulu- ja pillimängustiil on saanud inspiratsiooni nii popist, rokist, bluusist, folgist kui kantrimuusikast. Sooja ja kaasahaarava soolokavaga, kus kohtuvad laul ja kontrabass, viib Raknes kuulaja Ameerika kauboifilmide kantrijazzilikku atmosfääri, americana ja jazzi piirimaile kuumusest õhkavasse preeriasse.

Foto: Viktor Burkivski

Omanimelisi sooloalbumeid on Steinar Raknesel ilmunud kaks. “Stillhouse” albumil on kaasatud ameerika suupillimängija Mickey Raphael (tegev Willie Nelsoni bändis) ning norra lauljatarid Solveig Slettahjell ja Unni Wilhelmsen. “Stillhouse” andis Raknesele võimaluse demostreerida oma meisterlikke laulu- ja pillimänguvõimeid nii originaalloominguga kui viimastel kümnendite ikooniliste ameerika lugude interpreteerijana.

Foto: Viktor Burkivski

Värskelt on ilmunud Steinar Raknesi teine sooloalbum “Down South” (jaanuar 2016).

See album salvestati ja produtseeriti Argentiinas, kus Raknes veetis eelmisel aastal kuus kuud koos oma perega. Sel plaadil teevad kaasa ka Argentiina muusikud Patricio Hermosilla (argentiina kitarr) ja Tiki Cantero (trummid, löökpillid). “Down South” on lüüriline album, kus enamik lugusid on originaallooming, kuid sellel leidub ka kolm kaverit, sh Guns’n’Roses lugu “Sweet Child of Mine”.

Foto: Viktor Burkivski

Steinar Raknes on tegev ka omanimelises kvartetis, jazzitrios Urban Connection, ägedas modernjazzikvartetis The Core ja koostööd teinud selliste jazzikuulsustega nagu Chick Corea, Michael Brecker, Bobby McFerrin, Trondheim Jazz Orchestra jt. Hetkel teeb ta aktiivselt koostööd ka Saami joigilauljatega.

Vaata pilte ja videot!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles