Marko Reikop Mart Helmele armu ei andnud: kas venelased on teie arvates millegi poolest viletsamad? (23)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Reikop vs Mart Helme
Marko Reikop vs Mart Helme Foto: ERR

Mart Helme rääkis «Ringvaates», et tema ja partei veendumus on see, et Eesti presidendiks peaks olema eestlane

Marko Reikop: Kas olete uhke oma poja sõnavõtu üle?

Mart Helme: Ma tunnen uhkust oma poja üle.

Reikop: Selle sõnavõtu üle ka, et venelane ei sobi Eesti presidendiks?

Helme: Selle sõnavõtu vastu ei ole mul mitte midagi. 

Reikop: Meil on 100 000 Eesti kodanikku, kes on venelased. Kas nad on teisejärgulised?

Helme: Me ei räägi sellest. Me räägime sellest, et me tahame, et Eesti president oleks eestlane. Te küsite suunavaid küsimusi.

Reikop: Ja te vastate, nagu teile meeldib.

Helme: Ma vastan, nagu mulle meeldib. Ma olen uhke oma poja üle ja meie erakond tervikuna on seda meelt, et Eesti president peaks olema eestlane.

Reikop: Miks eestlasest president peaks parem olema?

Helme: Aga sellepärast, et me oleme rahvusriik ja seesama 100 000 kodanikku, kellest te räägite, on meile Nõukogude aja jäänuk. ÜROs oleme me tipus nii võõrpäritolu rahvastiku poolest kui ka põgenike poolest, sest ÜRO arvestab meie halli passi inimesi põgenikena. Nende arvestuse kohaselt on meil 11 protsenti põgenikke. Sellepärast oleme veendunud, et ainult meie rahvuse esindaja peab olema see, kes lahendab kõiki neid keerulisi küsimusi, mis on seotud uusimmigrantidega, Nõukogude immigrantidega, majandusprobleemidega ja nii edasi. Kellegi teisel pole Eesti riiki peale eestlaste rahvusriigi tähenduses.

Reikop: Aga siiski - meil on palju kodanikke, kes on venelased. Teie arvates nemad ei sobi Eesti presidendiks?

Helme: Jah.

Reikop: Sest nemad on millegi poolest viletsamad teie arvates?

Helme: Nad ei ole viletsamad, aga vaadake... Meie erakond esindab rahvuslikke vaateid. Meie erakond esindab eelkõige eestlasi. Ja kui keegi tahab öelda, et eestlasi ja rahvuslusele rõhuv erakond ei tohi väljendada oma seisukohta presidendi rahvuse küsimuses, siis see on noh, pehmelt öeldes juba poliitiline suukorvistamine. Kui meil oleks mõni vene erakond, mis ütleb, et nende arvates peaks president olema venelane, me ei heidaks neile seda ette.

Reikop: Selge, aga Eesti president on kogu Eesti president. Kuidas te kavatsete vene rahvusest inimestele hea presidendi leida?

Helme: Ma arvan, et ma saan venelastega paremini hakkama kui nii mõnigi venelane.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles