Video: arheoloogid leidsid Newfoundlandilt senitundmatu viikingite asulapaiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
L'Anse aux Meadows viikingiküla Kanadas Newfoundlandil
L'Anse aux Meadows viikingiküla Kanadas Newfoundlandil Foto: Wikipedia.org

USA Alabama ülikooli arheoloogid leidsid satelliitpiltide abil Kanadast Newfoundlandilt senitundmatu viikingite asulapaiga, mis on üle 50 aasta esimene selline leid Põhja-Ameerikas.

Paik asub Newfoundlandi lõunaosas Point Rosees ning seal on jõutud läbi viia ka eelkaevamised, edastab Discovery News.

Newfoundlandi seni ainus teadaolnud viikingiasula leiti 1960. aastatel L´Anse Aux Meadowsist, mis asub nüüdsest leiupaigast ligi 500 kilomeetri kaugusel.

Alabama ülikooli arheoloog Sarah Parcak uuris koos meeskonnaga kõrgkvaliteedilisi satelliitfotosid Newfoundlandist, kui märkas korrapärase kujuga objekte, mis on kindlad viited inimasustusele. Need objektid asusid maapinnas umbes 30 sentimeetri sügavusel.

Satelliitpildid pärinevad satelliidilt, mis on Maa orbiidil 764 kilomeetri kõrgusel.

Ekspertide hinnangul näitas paigas tehtud süsinikmeetodi uuring, et seal oli inimasustus umbes 800  - 1300 pKr. Lisaks on paigas jälgi rauamaagist ja rauatöötlusest.

Arheoloogid plaanivad leitud paigas veel väljakaevamisi teha, lootes saada veel rohkem andmeid viikingite elu kohta Põhja-Ameerikas.

«See leid kinnitas, et viikingid jõudsid Põhja-Ameerikas üsna kaugele. Nende asuala ulatus nii põhja kui edelasse,» teatasid arheoloogid.

Wikipedia: L'Anse aux Meadows on küla Kanadas Newfoundlandi põhjatipus, kust on leitud viikingite 11. sajandi asulakoht. Kuni viikingite asulakoha leidmiseni oli see tilluke kaluriküla, kuhu ei viinud isegi teed. Nüüd on seal turismikeskus ja rahvuspark ning viikingiala kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Islandi saagades on kirjeldatud reise Gröönimaast kaugemal läänes asuvale ülemeremaale Vínlandi. Enne 1960ndaid ei oldud leitud arheoloogilisi tõendeid, mis oleksid kinnitanud skandinaavlaste jõudmist Põhja-Ameerikasse enne Christoph Kolumbust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles