Maailma vanim kliendikaebus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiilkirjas savitahvel
Kiilkirjas savitahvel Foto: SCANPIX

Arheoloogid leidsid umbes 3750 aasta taguse Babüloonia kliendikaebuse, mida peetakse maailma vanimaks.

Kivitahvlil on kirjas, et isik, kes kandis nime Nanni, et ole rahul talle müüdud vasemaagi kvaliteedi ja selle pika tarneajaga, edastab Daily Mail.

Lisaks on kaebekirjas, et tema teenriga, kelle ta saatis juba varem kauba eest tasuma, ei oldud piisavalt viisakas. Oletatavalt tahtis Nanni saada selle kirja abil ettemakstud raha tagasi.  

Kabekirjad ei ole seega tänapäevane leiutis, olgugi et nüüd saab neid edastada väga kiiresti elektronkirjana, mitte ei pea laskma neid kivisse raiuda.

Arheoloogide teatel pärineb 11 sentimeetrit pikk, viis sentimeetrit lai ja 2,6 sentimeetrit paks kiilkirjas savitahvel umbes aastast 1750 eKr.

See Briti muuseumis asuv savitahvel leiti tänapäeva Lõuna-Iraagist kunagisest kuulsast sumerite linnast Urist.

Savitahvlil kirjas oleva järgi saab oletada, et kaupmees nimega Ea-nasir reisis Pärsia lahe äärde, kust tõi Mesopotaamiasse vaske müügiks. Kaupmehele oli vasetellimuse esitanud Nanni nimeline mees. Iidsed babüloonlased oskasid hästi metalli töödelda ning valmistasid tina ja vase sulamist pronksi.

Savitahvlil ei ole kirjas, milleks Nanni vaske vajas, kuid oletada võib, et pronksi tegemiseks.

Nanni kaebekiri lõpeb teatega, et ta ei soovi nimetatud kaupmehe klient enam olla ega temalt vaske osta, kuna kaupmees pettis teda eelkõige vase kvaliteediga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles