ELU24 LIVE/ Eesti Laulu üks favoriite Grete Paia paljastas, mis salatrikk on plaanis laval finaaliks (1)

Elu24.ee muusikatoimkond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval, 2. märtsil, käis Elu24 Live´is külas kaunis Saaremaa neid ja Eesti Laulu üks favoriite Grete Paia.

Foto: Andrei Ozdoba

Grete Paia on noor ja edukas, ilus, andekas ja tark.

Lõpetanud Kuressaare gümnaasiumi hõbemedaliga, läks ta õppima rahvusvahelist ärijuhtimist EBSi (Estonian Business School). Eelmisel sügisel pakkis Grete aga asjad ning kolis pooleks aastaks Milanosse, stipendiumiga vahetusüliõpilaseks Euroopa kõrgelt hinnatud Luigi Bocconi äriülikooli.

Foto: Viktor Burkivski

Gretele tuli vahetusõpilaseks mineku mõte juba keskkoolis

Grete: Paljud läksid välismaale ja mul oli ka selline tunne, et tahaks veidike maailma näha. 11. klassi lõpus algas mul aga Sven Lõhmusega päris tihe muusikaline koostöö. Tuli Eesti Laul ja see mängis kaardid kätte nii, et siis ei olnud mõistlik ja võimalik ära minna.

Septembrist pakuti ülikoolist head võimalust minna poolaastaks Milanosse. Tundsin, et nüüd on see hetk. Aga miks ma läksin ... Igal noorel on põnev tavakeskkonnast välja astuda ja piire katsetada, täiesti ise olla. See oli tugev kool ja õppetöö käis inglise keeles, nagu ka EBSis ikka.

Kui nüüd tagantjärele mõelda, meeldib mulle minu koduülikooli süsteem siiski palju rohkem. Siin me saame pidevalt tagasisidet, meil on kontrolltööd, arvestused, rühmatööd, esseed, aga seal oli mõnedes ainetes üks rühmatöö ja semestri lõpus eksam või siis kogu semestri peale vaid eksam. Oled pidevalt teadmatuses, kuidas sul läheb. Samas tähendas see väga suurt iseseisvat tööd ja aja oskuslikku planeerimist.

Aga mul tekkis siiski ka koduigatsus ja veel milline! Kui ma 12. klassi lõpus Saaremaalt Tallinna kolisin, siis oli selline ... hurraa, vabadus! Isegi nurisesin selle üle, et vanemad pidevalt helistasid ja küsisid, kas minuga on kõik korras, kus ma olen ja mida teen.

Kui augusti lõpus Itaaliasse jõudsin, siis esimesed kaks nädalat oli väga põnev ja tekkis tunne, et mina jään siia, koju enam ei lähegi! Siis läks see tuhin üle ja tundsin, et nüüd võiks koju tagasi minna, aga tegelikkus jõudis kohale: pean ju nüüd pool aastat ikkagi siin hakkama saama.

Olen ema ja vanaemaga hästi lähedane ja arvan, et neid kõnesid oli päevas ikka üle kümne. Siis valdas mind see tunne, et palun helistage rohkem. Iga kord oli nii hea meel koduste häält kuulda. Siis sa ei ole nagu üksi. Tunned, et alati on keegi su selja taga ja toetab.

Õnneks käisin ma siiski väga tihti Eestis, sest algusest peale tegime tiimiga kokkuleppe, et esinemised ei kannata ja kui on vaja, lendan Eestisse. Kõige pikem aeg, mis ma seal järjest veetsin, oli viis nädalat. Siis oli küll klomp kurgus, et tahaks koju, Saaremaale, vanaema-vanaisa, ema-isa juurde.

See ära oldud aeg ja vahemaa panid mind nägema oma senist elu ja kõike, mis mul siin kodus, Eestis on, kõrvalseisja pilguga. Kõlab veidi halvasti, kui ütlen, et olen nüüd hakanud koduseid veel enam hindama – olen ju neid kogu aeg väga tähtsaks pidanud, ent kodust eemal olles tekib sellele hoopis mingi teine mõõde. Kui sa oled nii kaugel ära, siis kogu see lähedus on nii oluline, tundsin sellest tõeliselt puudust.

Sain ka sajaga kinnitust, et Eestis on väga hea elada. Ma olen Eesti patrioot alati olnud ja kusagil mujal elada ei tahaks. Välismaal on hea käia ammutamas uut inspiratsiooni ja hingamist, aga kõige parem on koju tagasi tulla!

Foto: Viktor Burkivski

Grete, miks sa ei võiks olla lihtsalt laulja? Püüdled muudkui teistesse ruumidesse ...

Ma ei taha olla lihtsalt, olen kogu oma elus pooldanud intuitsiooni kuulamist. Tunnetan mingil määral, kas mingi asi on õige või vale ja siis teen otsuse. Vahel muidugi veab intuitsioon alt, aga seepärast ei tohi veel usaldust selle vastu kaotada. Usalda ja arenda oskust end kuulata.

Ma olen enda puhul alati tundnud, et üks ei välista teist ja pigem tulevad eri oskused, teadmised ja kogemused kasuks. Need arendavad inimese ja isiksusena.

Tänapäeva ühiskonnas on päris oluline olla mitmekülgne. Iga päev võib tulla uudis, et nüüd koondame jälle inimesi, ja kunagi pole teada, millal see koondatu oled sina. Praegune olukord on ju igas valdkonnas nii ebastabiilne!

Mida kiiremini inimesed suudavad eri olukordades kohaneda ja mida laiahaardelisemad nad on, seda kasulikum. Ka mul on ilmselt vaja mingit kindlustunnet, et juhul kui ühel päeval ei peaks minu muusikutee edasi minema, siis ma ei ole nurka surutud, vaid mul on varuplaan olemas.

Foto: Erlend Štaub

Grete Paia sai tuntuks lauluga «Lõpp sellel lool», mis jõudis 2011. aastal raadiojaama Elmar koostatavas tabelis vahepeal ka esikohale.

Lauluga «Päästke noored hinged» jõudis ta konkursi Eesti Laul 2013 poolfinaali ning sai edasi ka finaali. Finaalis sai Paia Birgit Õigemeele järel 2. koha.

Grete tuntumad laulud on veel "San Sebastiano","Armagedon", "Püüame Droone". 2016.aasta Eesti Laulu poolfinaalis on ta poolfiaalis lauluga "Stories Untold".

Ligikaudu aasta aega oli Gretel oma bänd Paia, millega võideti Noortebändi konkursil Superbänd 2011 tiitel ning samal aastal saavutati ka Saaremaal Sadhu Jami stipendiumite jagamisel esimene koht. Ansambliga on Gretel salvestatud endakirjutatud sõnade ja viisiga lood "Viirastus" ja "Falling". 2012. aastal liitus Grete Moonwalk agentuuriga.

Foto: Viktor Burkivski

Grete on tänavusel Eesti Laulul kindlasti üks favoriite ja ootab juba 5. märtsil Saku Suurhallis toimuvat finaalkontserti suure elevusega. Enne seda tegi ta särava etteaste veel ka Elu24 Live`s, kolmapäeval 2. märtsil. Vaata järele!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles