Allveearheoloogid leidsid rohkem kui 2000 aasta vanuse «ketšupi» aluse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Itaalia allveearheoloogide teatel leidsid nad Liguuria rannikuveest Genova lähedalt rohkem kui 2000 aastat tagasi uppunud Vana-Rooma kaubalaeva vraki, milles olevates amforates on Rooma versioon ketšupist.

«Rooma ketšup» oli populaarne kogu Rooma impeeriumis, edastab foxnews.com.

«Tegemist on ebatavalise leiuga, mis pärineb 1. või 2. sajandist pKr. Nüüd leitud alus on üks viiest laevast, mis on leitud Vahemere sügavikust ja esimene, mis on avastatud Liguuria ranniku lähedalt. See laev oleks võinud leidmata jääda, kui kalur ei oleks 2012. aastal amforatükki pinnale tõmmanud,» teatas Itaalia arheoloog ja uurimigrupi juht Simon Trigona.

Arheoloogid otsisid uppunud kaubalaeva kaks aastat, enne kui möödunud aasta oktoobris selle leidsid.

Asjatundjate hinnangul oli uppunud alusel umbes 2000 – 3000 amforat garum-kastmega. See magushapu kaste koosnes mitmest kalakomponendist ning roomlased valasid sellega peaaegu kõik oma road üle.

Kastme põhiosa moodustasid kalade soolatud sisikond ja väiksed prügikalad. Selles sisaldub naatriumvesinikglutamaati, mis on glutamiinhappe naatriumisool ja mida kasutatakse ka tänapäeval lõhna- ja maitsetugevdajana.

Arheoloogide arvates seilas kaubaalus Hispaaniast Cadizist, mis oli Rooma impeeriumi ajal tähtsaim garumi tootmiskeskus, Rooma, kuid pidi tormide tõttu seilama Hispaania, Prantsusmaa ja Itaalia rannikuvetes.

«Alus sattus tormi ning raske lasti liikumine viis ta lõpuks põhja,» lisas Trigona.

Tegemist ei ole esimese garumi kaubalaevaga, vaid selline leiti 2006. aastal ka Hispaania vetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles